Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes
Svetska šampionka posetila Beograd
Freeclimbing, Svetska šampionka posetila Beograd UB
Svetska Freeclimbing prvakinja Natalija Gros je upravo sad na odmoru u Beogradu, i rado se odazvala pozivu da našoj mladoj freeclimbing sceni održi 'javni čas'
 
Mlada Slovenka se penjala, verala ili kako god hoćete "pauk" pokretima na veštačkoj steni u Prvoj beogradskoj gimnaziji i u otvorenom vojnom muzeju na Kalemegdanu.

U 2007. godini, Natalija Gros je imala najbolju penjačku sezonu u životu. U intervjuu, ova Slovenka nam priča o njenom Svetskom kupu u kombinaciji, opasnoj matematici, i zašto je bila uspešna u pogrešnoj disciplini.

29. novembra slaviš svoj 23. rođendan. Šta je obeležilo tvoj sportski i privatni život u prethodnoj godini?

- Gledano sa sportske strane, bio je to Svetski kup u kombinaciji, a sa privatne, bio je to odmor u Hrvatskoj sa mojim dečkom.

Šampion Svetskog kupa u 2007. godini u kombinaciji je tvoj najveći uspeh do sada. Šta si osetila u trenutku kada si čula da si trijumfovala?

- Čudno ... Uopšte ne mogu da se setim tog trenutka. Tako je bilo jer je ovaj uspeh izgledao jako nerealno. Poverovala sam da sam ukupni pobednik tek kada sam se našla na postolju i kada su izgovorili moje ime.

Ti si jedna od retkih sportista koji su uspeli da pobede i u boulderng-u i u lead-u. Šta je potrebno penjaču da bude među najboljima u svim disciplinama?

- Mora da ima snagu i eksplozivnost koja je potrebna za bouldering, a u isto vreme i izdržljivost koja je potrebna za lead.

Takođe, zbog propisa je potrebno učestvovati i u brzinskom takmićenju.. ..za koje nemaš baš preteranu želju, sudeći iz ovoga što si rekla?

- Nisam zainteresovana za brzinsko takmičenje. Niko nije, sem par Rusa, Ukrajinaca i Kineza. Ali da bi se bio ukupni pobednik u Svetskom kupu, moraju se skupiti poeni i u brzinskom takmičenju...

Na svojoj web stranici si napisala da je za tebe tokom godina penjanje od sporta preraslo u ”način života”. Kako to misliš?

- Pa, ne postoji dan da ne penjem. U ovom trenutku ne bih mogla da zamislim život bez penjanja, ali za par godina ću definitivno promeniti prioritete i proširiti horizonte.

Da li si prilagodljiva u svakodnevnom životu kao što si prilagodljiva u penjanju? Da li se lako prilagođavaš u novonastalim situacijama i da li lako rešavaš probleme?

- Pa bar pokušam. Normalan život teče baš kao i sportski: postoje jedna ili dve stvari u kojoj si savršen, a sa ostalim stvarima se snalaziš najbolje što možeš. U mojim sportskim studijama su anatomija i ples ono što obožavam, dok su matematika i fizika nešto sa čime konstantno borim ...

Nazad na penjanje: po završetku uspešne sezone samo jedanput si završila kao deveta na takmičenju u Kranju, tvojoj teritoriji, i zbog toga izostala sa pobedničkog postolja u lead-u. Šta je pošlo naopako?

- Stvarno bih volela da mogu da krivim uslove ili nedostatak sreće, ali tada bih lagala. Na kraju duge sezone, prosto sam ostala bez snage i popustila mi je koncentracija. Ni jedan izgovor ne može pomoći.

U 2008. godini ponovo ćeš imati šansu da zablistaš tamo. Koji su ti ciljevi u sledećoj godini - da odbraniš titulu u kombinaciji, ili da prestigneš svoje treće mesto u Svetskom kupu u bouldering-u?

- S jedne strane bih volela da ponovo pobedim u kombinaciji, a s druge da započnem novu borbu za pobedničko postolje u lead-u, mojoj omiljenoj disciplini...

Zar ne misliš u bouldering-u?

- Ne, bouldering me ne interesuje toliko. Smatram da je ironično to što sam treća u ukupnom plasmanu i tek četvrta u lead-u baš iz tog razloga. Mada, možda sam bila previše ambiciozna vezano za lead. Najbolja stvar bi bila da penjem u lead takmičenju u 2008. sa istim opuštenim stavom koji mi je pomogao u bouldering-u u 2007...

Kako ti izgleda sve oko freeclimbinga u Beogradu?

Nisam ni znala da imate ovako dobar poligon za vezbanje! ( Prva BG gimnazija ) Do sada sam vaše penjače sretala na takmičenjima, i mislim da imate potencijal i uslove. Ovo par dece sa kojima sam radila su zaista izuzetna. Potrebno je samo puno raditi, i nije sve u mišićima ' već je koncetracija najbitnija.

Print  Srbija Sport - 13:02 23/12/2007
 
Komentari

Vaše ime (alijas):
 
Vaš komentar (obavezno polje):
 
 
* Svi komentari koji u svome sadržaju nose poruke koje su suprotne javnom redu, moralu, Ustavu i zakonima Republike Srbije, biće uklonjeni.
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
Poslednje vesti
Sve vesti 25/4/2018 Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest
Freeclimbing
  Jun 2008
Srbija Sport Vest Srbin i Makedonac osvojili prvo mesto
Srbija Sport Vest Staša Gejo šampion sveta
  Apr 2008
Srbija Sport Vest Srpski penjači na Svetskom kupu u Austriji
Srbija Sport Vest Red Bull pomaže srpskim penjačima
  Mar 2008
Srbija Sport Vest IFSC zadovoljan Beogradom
Sve vesti Freeclimbing Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009