Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes
Milica Gluvajić, jedna od retkih ekstremnih sportistkinja
Wakeboard, Milica Gluvajić, jedna od retkih ekstremnih sportistkinja UB
Wakeboard na žičari je malo popularan sport kod nas, koji je u Srbiji jedino moguće upražnjavati na Adi Ciganliji u Aqua Ski-ju. Ipak, beograđanka Milica Gluvajić (25) je aktuelna šampionka Sveta i Evrope, a naravno i Srbije
 
Za samo četiri godine, koliko se bavi ovom vodenim sportom, Milica je postigla veliki rezultat, čime je na najbolji način predstavila našu zemlju

Milica za srbijasport.com kaže, da nije bilo lako doći do tih uspeha, koji su zahtevali naporne treninge sa velikim psihofizičkim padovima i usponima.

- U suštini sam na svetskom prvenstvu u Austriji zauzela 2. mesto, na Evropskom prvenstvu u Berlinu takođe 2. mesto, nacionalni sam šampion, tako da kada se svi ti rezultati saberu i još nekoliko sa evropskog tura održanog prošle godine, izbijam na 1. mesto na svetskoj i 1. mesto na evropskoj listi za 2006. godinu.

Gde i sa kim treniraš, kada ti ovako dobro ide na dasci?

- Treniram na Aqua Ski-ju Ada - Adi Ciganliji sa Vukašinom Čupićem, čovekom koji je najviše učinio za wakeboard u Srbiji, mojim velikim prijateljem, kolegom i faktički trenerom. On je već dve godine za redom Evropski prvak za svoju kategoriju po bodovima. Prošle godine je bio 3. na Svetskom i 1. na Evropskom prvenstvu, takođe je nacionalni prvak.

Na kom nivou je wakeboard u Srbiji, a na kom u svetu?

- Pa po rezultatima možemo zaključiti da Srbija ima vozače koji su u samom svetskom vrhu, tako da ne kaskamo mnogo za svetom u tom smislu, ali po broju takmičara i dobrih vozača zaostajemo, kao i po broju žicara. Recimo, samo u Nemačkoj ima preko 80 žicara, samim time i jako puno dobrih vozača i takmičara, mada trenutno na Evropskoj sceni primat drže Holanđani i Englezi. S malom popularizacijom sporta povlači se i mali broj sponzora, tako da mi uglavnom sami finansiramo putovanja na takmičenja, kao i na pripreme.

Milica je pre samo par nedelja bila na "Red Bull Slide" show-u Jarunu u Zagrebu gde je ubedljivo zauezela prvo mesto, a Vukašin treće. To je samo bio početak sezone za koje se i danas sprema šampionka.

- Planovi su da odem na sve "stopove" ovogodišnjeg Evropskog toura, među kojima će četvrti-finalni biti održan baš na Adi Ciganliji od 3.do 4. avgusta, gde će biti dosta vrhunskih Evropskih vozača, tako da ako imate vremena, dođite, nećete zažaliti.

Upitali smo Milicu, gde su najbolje žičare za wakeboard i da li može da ih uporedi sa našom na Adi?

- Vozila sam na dosta različitih zičara, svuda ima dobrih i manje dobrih, ali definitivno je jedna od najboljih žicara na Filipinima gde smo ove zime bili na pripremama. Ima i nekoliko jako dobrih žičara u Mađarskoj kao što je npr. Omsk lake, kao i u Hrvatskoj - Krk i Pag. Žičara na Adi ciganliji je stariji model od onih koje se uglavnom danas koriste, i nešto je niža od onih na kojima vozimo takmičenja, ali je nama najdraža, jer smo na njoj otkrili wakeboard i na njoj se osećamo domaći, kao i u svakom sportu, domaći teren vam je uvek i najbolji.

Da li se baviš još nekim sportom pored wakeboarda?

- U takmičarskom smislu više ne. Preko zime vozim snowboard (radim kao instruktor), dok sam od malih nogu trenirala plivanje, kasnije podvodni hokej. Bavila sam se i ronjenjem i padobranstvom, ali od trenutka kad sam probala daske (snow, wake) sve ostalo je prešlo u drugi plan - govori sa osmehom Milica, koja je na jednom takmičenju na Kopaoniku u skokovima i gelenderima imala je tešku povredu, posle čega se u potpunosti posvetila dasci na vodu.

Koja pobeda ili takmičenje ti je ostalo u najlepšem sećanju?

- Verovatno Svetsko prvenstvo prošle godine, kada sam prilično neočekivano dobila srebrnu medalju! Bila sam presrećna, kao što bi svako ko sanja o medalji na svetskom prvenstvu bio.

Da li može da se živi od wakeboarda u Srbiji?

- Od cable wakeboardinga trenutno ne može da se živi, dok profesionalci u Americi mogu lepo da žive od boat wakeboardinga (iza glisera). Najviše me podržavaju i pomažu porodica, Vukašin, Petar moj momak i Anita učiteljica yoge. Od prošle godine dobijam nešto garderobe od Roxy life-a, a ove godine je počeo da me pomaže i Red bull. Videćemo šta će se desiti dalje.

Šta Milica radi kada nije na dasci ili ne skače iz padobrana?

- Slobodno vreme trošim na knjige, prijatelje, porodicu, odmor, putovanja u Kragujevac kod dečka i yogu koju praktikujem već više od šest godina.

Aqua Ski - Ada Ciganlija!!

Print  D. R. - 10:56 20/06/2007
 
Komentari
paun540(01:43 26/03/11) - mico nedostajes nam

Vaše ime (alijas):
 
Vaš komentar (obavezno polje):
 
 
* Svi komentari koji u svome sadržaju nose poruke koje su suprotne javnom redu, moralu, Ustavu i zakonima Republike Srbije, biće uklonjeni.
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
Poslednje vesti
Sve vesti 19/4/2018 Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest
Wakeboard
  Jan 2008
Srbija Sport Vest Kongres EAME od 24. do 27. januara u Beogradu
  Sep 2007
Srbija Sport Vest Akrobate na dasci jezdile kroz fontanu
  Aug 2007
Srbija Sport Vest Vukašin Čupic šampion Evrope u vejkbordu
Srbija Sport Vest Milica četvrta, Vukašin peti
Sve vesti Wakeboard Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009