Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes
Zavarko osvojio dve zlatne i srebrnu medalju na SP
Kuglanje, Zavarko osvojio dve zlatne i srebrnu medalju na SP Aqua Viva
Srpski kugla[ Vilmoš Zavarko (22) osvojio je dve šampionske titule i jednu srebrnu medalju na Prvenstvu sveta završenom u austrijskom mestu Ricing. Zlatnim medaljama okitio se u disciplini pojedanačno - klasik, kao i u kombinaciji, dok je srebro osvojio u disciplini pojedinačno – sprint i nauspešniji je takmičar prvenstva!
 
U finalu pojednačno – klasik, Zavarko je sjajnom igrom savladao Jana Kotizu iz Češke sa 3:1 u setovima (181:161, 150:151, 158:150 i 162:156) i 651:618 u čunjevima. Zavarku je ovo najbolji rezultat na prvenstvu sveta.

Bronzane medalje pripale su Mađaru Atili Nemešu koga je Zavarko eliminisao u polufinalu i Slovaku Ivanu Čehu. U kombinaciji, gde se sabiraju najbolji rezultati klasika i sprinta, Zavarko je sa 887 čunjeva (651 u klasiku i 236 u sprintu) bio bolji od Mađara Atile Nemeša koji je imao 869 čunjeva i Makedonca Branka Maneva sa 862 čunja.

"Presrećan sam, ostvario sam cilj zbog koga sam se pripremao skoro pola godine – rekao je Vilmoš Zavarko. – Bojao sam se, iskreno, kako ću naterati sebe da pružim maksimum, jer smo pre dve nedelje sa klubom za koji igram Sport iz Podbrezove u Slovačkoj, osvojili ekipni Svetski kup u Skoplju. Teško je za tako kratko vreme tempirati ponovo formu za ovako težak turnir, jer se igralo svaki dan..."

Zavarko je igrao dva veoma teška meča za jedno pre podne. Prvo je u polufinalu pobedio Šandora Farkaša (Mađarska) sa 4:0 u setovima (147:139, 154:153, 172:137 i 149:137). U čunjevima bilo je 622:566 za srpskog reprezentativca. U drugom polufinalu, Čeh Jan Kotiza savladao je Slovaka Ivana Čeha na više oborneih čunjeva 606:581, jer je u setovima bilo 2:2.

" Osećao sam umor, ali sam krajnje ozbiljno ušao u meč, što pokazuje i rezultat. Nisam se štedeo, iako sma počeo da osećam bol u levoj nozi i jedino me je to brinulo pred finale – objasnio je Zavarko.- Znao sam, međutim, da je i rival umoran, i on je prošao kroz pakao da dođe do prilike da se bori za titulu".

Finale je Zavarko počeo fantastično, 181 u prvom setu. Prvih hicem u pune oborio je devetku, poslednjim, 15. hicem u pune ponovo je srpušio devet čunjeva! Čišćenje (16. hitac) je takođe poče devetkom, a imao je još dve u 23. i 28. hicu i odmah je stekao 20 čunjeva prednosti.

"Jedina greška koju sam napravio u ovom delu bila je u drugom setu. Nije me Kotiza pobedio, poklonio sam mu pobedu – bio je iskren Zavarko, kome je za pobedu bilo potrebno da u 28. hicu sruši tri vezana desna čunja i uđe u pune. Čistio ih je, međutim, jedan po jedn i Kotiza je pobedio u tom setu za jedno „drvo“!

U preostala dva seta, Zavarko je pokazao koliko je psihološki jak. U taktički mudroj igri, držao je protivnika na distanci, čuvajući prednost koju je stekao u pune (105:88 u trećem i 102:96 četvrtom setu) i sa po jednom devetkom u čišćenju u ta dva seta priveo meč kraju bez problema!

"Vili je veliki igrač. Ja sam se borio, ali počele su da me izdaju noge. Čestitam mu na svemu što je pokazao, on je najveće blago svetskog kuglanja - rekao je Jan Kotiza, a to je potvrdila i publika. Prepuno gledalište je posle finala pet minuta stojeći aplaudiralo novom šampionu sveta!

Srebrnu medalju Zavarko je osvojio u sprintu. U finalu je poražen od Atile Nemeša (Mađarska). U setovima je vilo 1:1 (105:103 i 96:109) i odlučivale su tri dodatne „zlatne kugle“. Zavarko je srušio pet, tri i sedam čunjeva, ukupno 15, protivnik šest, osam i osam ukupno 22 i osvojio titulu. Dve bronze su pripale Mađaru Klaudiu Boanti koga je Zavarko eliminisao u polufinalu i Mekedoncu Branku Manevu.

Među zvaničnicima koji su uručivali zlatne medalje Zavarku bio je i Uroš Dragojlović predsednik KSS i potpredsednik Međunarodne kuglšake federacije FIK NBC.

U ženskoj konkurenciji slavila je u veoma uzbudljivom finalu Slovenka Barbara Fidel. Pobedila je Čehinju Luciju Vaverkovu sa boljim rezultatom u čunjevima 592:590, jer je u setovima bilo 2:2. Dve bronze osvojile su hrvatske kuglašice Zdenka Orehovec i Ines Maričić. Fidelova je u polufinalu savladala Hrvaticu Maričić sa 3:1 (598:560), dok je Vaverkova bila bolja od Hrvatice Orehovec 2:2 (555:521).

U kombinaciji slavila je Ursula Cimerman iz Nemačke, ispred Ines Maričić (Hrvatska) i Gabrijele Drajko (Mađarska). U bodovanju nacija Srbija je treća sa 154 boda. Najbolja je Hrvatska sa 161 poenom ispred Mađarske sa 159.

 

Print  Srbija Sport - 00:16 31/10/2010
 
Komentari

Vaše ime (alijas):
 
Vaš komentar (obavezno polje):
 
 
* Svi komentari koji u svome sadržaju nose poruke koje su suprotne javnom redu, moralu, Ustavu i zakonima Republike Srbije, biće uklonjeni.
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
Kuglaški Savez Srbije
Srbija Sport Vest Srpski kuglaši šampioni sveta!
Srbija Sport Vest Vilmoš Zavarko srebrni na SP
Srbija Sport Vest Kuglaši i kuglašice dobili rivale za SP 2011.
Srbija Sport Vest Juniori Srbije šampioni sveta u kuglanju! 
Srbija Sport Vest Srbiji četiri medalje na Svetskom kupu u Rijeci
Poslednje vesti
Sve vesti 19/4/2018 Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest
Mačevanje
  Feb 2010
Srbija Sport Vest Jevremovićeva osvojila "Memorijal Ljubomir Savić"
Srbija Sport Vest Korobejnikova osvojila titulu na 'Star kupu'
  Jul 2009
Srbija Sport Vest UB2009: Radost u našem taboru
  Jun 2009
Srbija Sport Vest Konačan spisak naših mačevalaca na Univerzijadi
  May 2009
Srbija Sport Vest Ekipno juniorsko prvenstvo Srbije
Srbija Sport Vest Održan međunarodni Kup 'Pobednik'
Srbija Sport Vest Međunarodni Kup 'Pobednika' u Beogradu
Srbija Sport Vest Naši mačevaoci na Univerzijadi
Srbija Sport Vest Završeno Seniorsko prvenstvo Srbije u mačevanju za 2009. godinu
Srbija Sport Vest Seniorsko prvenstvo Srbije 2009
Srbija Sport Vest Smiljka Rodić i Danilo Nikolić najbolji u Novom Sadu
Srbija Sport Vest 5. međunarodni trofej Novog Sada
  Apr 2009
Srbija Sport Vest Romana Caran i Danilo Nikolić 'uboli' Kup Železničara
Srbija Sport Vest Kup Železničara u mačevanju
  Mar 2009
Srbija Sport Vest Završen četvrti Uskršnji turnir u Zrenjaninu
Srbija Sport Vest Četvrti Uskršnji turnir
  Feb 2009
Srbija Sport Vest Smiljki Rodić četiri boda
  Mar 2009
Srbija Sport Vest Mladi 'beli vitezovi' opravdali očekivanja
  Feb 2009
Srbija Sport Vest Juniorsko prvenstvo Srbije
Srbija Sport Vest Otkazana Balkanijada
Sve vesti Mačevanje Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009