Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes
Zavarko: Želim šest medalja sa SP
Kuglanje, Zavarko: Želim šest medalja sa SP Aqua Viva
Vilmoš Zavarko najbolji mladi kuglaš sveta dobitnik 'Majske nagrade' Sportskog saveza Srbije: "Želim šest medalja na SP u Rijeci"!
 

Najbolji mladi kuglaš sveta Vilmoš Zavarko, dobtnik je „Majske nagrade“ Sportskog saveza Srbije u konkurenciji sportista iz neolimpijskih sportova. Nagrada mu je uručena na prigodnoj svečanosti u Domu Narodne skupštine Srbije i predstavlja veliko priznanje ovom 22- godišnjeme igraču, pojedinačnom svetskom seniorskom i juniorskom  rekorderu i vlasniku ekipnog zlata sa Šampionata sveta u Detenhajmu 2009.

- Nagrada nije mogla da dođe u lepšem trenutku – kaže Vilmoš Zavarko. – U nedelju 23. maja odlazimo na juniorski Šampionat sveta čiji će domaćin od 24. do 30. maja biti Rijeka. Ovo je veliki podstrek za mene, obećao sam sebi da ću u Rijeci pokušati da osvojim po jednu medalju u svakoj od šest disciplina...

Zavarko je završio sezonu u slovačkom  klubu Sport iz Podbrezove gde je prešao prošle godine iz mađarskog Kozolga, sa šampinskom titulom u prvenstvu Slovačke!

- Pod rukovodstvom igrača i trenera Sporta, kapitena svetskih šampina, reprezentcije Srbije Jovana Ćalića koji više od decenije igra za ovaj klub, imali smo odličnu sezonu, završili smo bez poraza ligaški deo i, potom, i plej of gde su se igrala četiri  turnira na tri kuglane, u Velkom Šarišu, Bratislavi i dva puta u Podberezovoj. Dva puta sam obarao slovački rekord koji je držao Foltin od 705 čunjeva,  prvo 713 čunjeva i, potom, na kuglani u Podberzovoj  na stazama od  dva do pet 719 čunjeva. Pred kraj naporne sezone, osetio sam mali zamor, teško je putovati skoro svake nedelje od Bečeja do Podbrezove 500 kilometra...

Zavarko je ubedljivo broj jedan na svetskoj rang listi! Pobedio je na turnima koji se boduju za rang listu u Vrbasi, potom u Segedinu i Bnjaluci, a na „Velikoj nagradi Austrije“ bio je četvrti! Ima i prvo mesto na „Srbija openu“ u Banji Junaković!

- I to je, na neki način, okrunilo sezonu. Kao igrač Kozolga, osvojio Kup NBC federacije, a sada, pošto se Sport plasirao u Svetski kup u oktobru u Skoplju, imam novi cilj na klupskom planu. Došao nam je nekadašpnji šampion sveta Slovek Ivan Čeh i to je veliko pojačanje i za Sveski kup, ali i za Ligu šampiona...

Pred Šampionat sveta za juniore u Rijeci, Zavarko ima jednu želju:

- Želim da kuglana bude teška,  jer tada naša reprezentacija, koja je voma kvalitetna i igrački ujednačena, ima veće španse za ekipnu medalju, koja je bitna jer donosi, pošto je prva na takmičenju,  dobre vibracije u ekipu. Kasnije, sve zavisi samo od mene. Malo sam ljut što su ukinuti parovi, najlepša disciplina u kuglanju a uvedeni su tandemi, sa sličnim načinom igranja kao u miksu. To je velika glupost, moram otvoreno da kažem,  i ova odluka Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC se ne dopada ni jednom vrhunskom igraču. Sprint je velika lutrija, tu odlučuje inspiracija i da li je igrač „imao dan“, ali se ipak nadam da ću se u svakoj disciplini u Rijeci naći na pobedničkom postolju...

Vilmoš Zavarko je rođen 14. marta 1988. i počeo je da kugla kao desetogodišnjak uz majku Julijanu i oca Gezu, koji su bili odlični kuglaši, na kuglani u Bečeju. Sa 22 godine osvojio je devet titula šampiona sveta u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj konkurenciji: ekipno seniorsko zlato u Detenhajmu 2009, seniorsko zlato u miksu sa Zoricom Barać na SP u Banjaluci 2008, tri juniorska zlata na SP u Zadru 2008. (kombinacija, pojedinačno i u parovima sa  Milošem Radojičićem) i bio je juniorski šampion sveta u kombinaciji i u parovima sa Gavrom Ćosićem u Nahodu 2005. Sa kadetskog Šampionata sveta 2006. u Sarajevu ima dva zlata – u kombinaciji i u paru sa Zoranom Pavlicem...

Osvojio je i dve pojednačne seniorske srebrne medalje sa SP u Banjaluci 2008.  u sprintu i kombinaciji. Sa juniorskog Šampinata sveta u Zadru 2009. ima ekipno srebro. Svetsku ekipnu bronzu ima sa juniorskog Prvenstva sveta u Nahodu 2005.

Prošle godine u Rijeci, osvojio je zlatnu medalju na pojedinačnom juniorskom Svetskom kupu. Sa klubom Kozolg 2007. osvojio je zlatnu medalju u Kupu NBC federacije u Augzburgu u Nemačkoj.

Vlasnik je pojedinačnog seniorskog i juniorskog svetskog rekorda od 728 čunjeva sa SP u Detenhajmu 2009. i bio je član reprezentacije Srbije koje je, na istom takmičenju, oborila ekipni svetski rekord od 3.969 čunjeva. Pre tri godine osvojio je šampionske, juniorske i seniorske, pojedinačne titule na Šampionatu Srbije.

Hermina Lukač i Marko Antić osvojili srebro na Svetskom kupu u Rijeci 
Srpski pionirski par Hermina Lukač (544) i Marko Antić (579) sa 1.100 čunjeva obeorenih na stazama kuglane Zamet u Rijeci, osvojio je srebrnu medalju na drugom Svetskom kupu za pionirski uzrast.

Zlatna medalja pripala je slovenačkom paru sa 1.105 čunjeva (Patricija Bizjak 535, Anže Bajželj 570), dok su bronzu osvojili Mađari sa 1.090 čunjeva (Katalin Tot 502, Janoš Brancek 588).

Veoma blizu medalje bio je naš kadetski par  koji je sa 1.111 čunjeva (Milana Pavlic 541, Robert Ernješi 570) zauzeo odlično peto mesto. Do bronzanog odličja nedostajalo im je sedam čunjeva.

Zlatna medalja pripala je češkom paru sa 1.178 čunjeva (Nikola Tatouškova 577, Jan Endršt 601), srebro je otišlo u Austriju sa 1.123 čunja (Julija Švajcer 546, Martin Ratmajer 577), dok su bronzu osvojili  Slovaci sa 1.117 čunjeva(Dana Klubertova 51, Erik Kuna 602). Četvrti su Poljaci sa 1.116 čunjeva (Marta Dužinska 535, Mihal Šulc 581 čunj).

U  ponedeljak 24. maja drugi pionirski i sedmi kadetski pojedinačni Svetski kup se završava pojednačnim finalom. Svi srpski predstavnici plasirali su se među osam kuglašica i kuglaša koji će igrati za trofeje.

Selektor pionirske i kadetske muške selekcije je Ljubisav Perišić, a pionirke i kadetkinje vodi Ljubomir Štetin.

Print  Srbija Sport - 01:20 24/05/2010
 
Komentari

Vaše ime (alijas):
 
Vaš komentar (obavezno polje):
 
 
* Svi komentari koji u svome sadržaju nose poruke koje su suprotne javnom redu, moralu, Ustavu i zakonima Republike Srbije, biće uklonjeni.
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
Kuglaški Savez Srbije
Srbija Sport Vest Srpski kuglaši šampioni sveta!
Srbija Sport Vest Zavarko osvojio dve zlatne i srebrnu medalju na SP
Srbija Sport Vest Vilmoš Zavarko srebrni na SP
Srbija Sport Vest Kuglaši i kuglašice dobili rivale za SP 2011.
Srbija Sport Vest Juniori Srbije šampioni sveta u kuglanju! 
Poslednje vesti
Sve vesti 26/4/2018 Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest
Kuglanje
  May 2011
Srbija Sport Vest Srpski kuglaši šampioni sveta!
  Oct 2010
Srbija Sport Vest Zavarko osvojio dve zlatne i srebrnu medalju na SP
Srbija Sport Vest Vilmoš Zavarko srebrni na SP
Srbija Sport Vest SK: Zavarko i Jokovićeva najbolji prvog dana
  Sep 2010
Srbija Sport Vest Kuglaši i kuglašice dobili rivale za SP 2011.
  May 2010
Srbija Sport Vest Pljušte medalje na SP u Rijeci
Srbija Sport Vest Juniori Srbije šampioni sveta u kuglanju! 
Srbija Sport Vest Srbiji četiri medalje na Svetskom kupu u Rijeci
Srbija Sport Vest Juniori Srbije bolji od Mađara
Srbija Sport Vest Vesti iz kuglanja
Srbija Sport Vest 'Pionirova' dupla kruna, ne zanima Suboticu?!
Srbija Sport Vest Parovi 'Štedionice' i 'Pionira' šampioni Srbije
Srbija Sport Vest Obe titule u juniorskim parovima u Zrenjaninu!
  Apr 2010
Srbija Sport Vest Vesti iz kuglanja
Srbija Sport Vest Titule kuglašicama 'Pionira' i kuglašima 'Poštanske štedionice' 
  Mar 2010
Srbija Sport Vest "Pionir" četvrti u Ligi šampiona
Srbija Sport Vest Kuglašice Pionira na Final 4 Lige šampiona
Srbija Sport Vest Zavarko prvi kuglaš sveta
  Feb 2010
Srbija Sport Vest "Pionir" u F4 Lige šampiona
Srbija Sport Vest LŠ: Junaković se ne predaje, 'Štedionica' u nemogućoj misiji
Sve vesti Kuglanje Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009