Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes
Makete kosmičkih raketa iznad Iriga
Modelarstvo, Makete kosmičkih raketa iznad Iriga Aqua Viva
Od subote (22.) do nedelje (29. avgust) iznad Iriga leteće rakete modelara koji učestvuju na 12. Evropskom prvenstvu, a organizator najavljuje da će najzanimljiviji dan biti 27. avgust
 
Od 22. do 29.avgusta 2009. godine održaće se 12. Evropsko prvenstvo u raketnom modelarstvu za seniore i juniore. Organizacija Prvenstva je dodeljena Vazduhoplovnom savezu Srbije od strane Svetske vazduhoplovne federacije. Neposredni organizator ove manifestacije je Modelarski klub "Sirmijum" iz Sremske Mitrovice. Grad domaćin je Opština Irig, a smeštaj učesnika je u hotelu "Termal" u Vrdniku.

Na prvenstvu će biti oko 260 učesnika iz 16 evropskih zemalja - Slovenije, Litvanije, Češke Republike, Slovačke Republike, Rumunije, Italije, Poljske, Španije, Belorusije, Bugarske, Makedonije, Velike Britanije, Rusije i Srbije... Ukupno je prijavljeno 77 seniora, 52 juniora, 14 vođa ekipa kao i 18 pomoćnika.

Svečano otvaranje prvenstva biće u nedelju, 23. avgusta u 20 časova, a prvenstvo će otvoriti zamenik ministra za sport g-din Vojislav Tabački. Otvaranju će prisustvovati i predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, Labud Bulatović, predstabnik Pokrajinskog sekretarijata za sport kao i predsednik opštine Irig- dr Radovan Ercegovac koji je ujedno i predsednik Organizacionog odbora Prvenstva.

Naša seniorska reprezentacija, u sastavu Zoran Katanić (nekadašnji svetski rekorder u klasi S6), Mirko Katanić (nosilac bronzane medalje sa prošlog Evropskog prvenstva), Branko Krčedinac, Vladimir Čipčić, Živan Josipović, Miroslav Stančević (nosilac srebrne medalje sa prošlog Evropskog prvenstva), Radojica Katanić, Aleksandar Gerasimovski, takmičiće se u pet disciplina. Vladimir Čipčić će braniti titulu Evropskog prvaka na ovom takmičenju, a sve oči su uprte i u Živana Josipovića koji je trenutni svetski rekorder u kategoriji S3.

Juniorska ekipa u sastavu Milan Petković, Miodrag Čipčić, Ana Lakić, Vesna Katanić, Mitar Petković, Slavko Savić, Mihailo Petrović, Luka Volarević, Miloš Jovičić, Marko Đurković će se takođe takmičiti u svim "juniorskim" disciplinama. Đurković je prošle godine postao svetski prvak na 17. svetskom prvenstvu u raketnom modelarstvu održanom u Španiji.

Takmičenje će pratiti međunarodni žiri iz Nemačke, Rumunije, Slovenije i Srbije. Modele i makete će ocenjivati međunarodne sudije iz Rusije, Velike Britanije, Slovačke, Češke, Poljske, Slovenije, Makedonije i Srbije. Organizator takmičenja je obezbedio 36 sudija- merača vremena iz Srbije, Rumunije, Španije, Slovenije, Hrvatske i Litvanije.

Takmičenje će biti održano na takmičarskom poligonu kod raskrsnice puteva Ruma-Stejanovci-Jazak u 4 takmičarska dana (24.-27. avgusta). Termin za trening je u nedelju 23.08. a rezervni dan je petak 28.08. U nedelju, 23. avgusta, predstavinici ruske i nemačke ambasade u Beogradu doći će na takmičenje kako bi posetili svoje predstavnike na ovom prvenstvu i prisustvovali zvaničnom treningu i otvaranju prventstva.

Ako vremenski uslovi dozvole, i takmičenje se održi za 4 dana, preostali dani će biti iskorišćeni za upoznavanje učesnika Prvenstva sa turističkim i istorijskim znamenitostima Srema a to su manastiri Fruške gore, Petrovaradin, Sremski Karlovci... Organizaciju takmičenja su pomogli Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Meridijan banka, Odred izviđača B.P.Pinki iz Sremske Mitrovice kao i mnogobrojni prijatelji kluba i ovog sporta.

Organizator najavljuje da će najzanimljivije biti petog dana kada su na programu makete kosmičkih raketa - Sojuza, Arijane...
Svaka od ovih maketa ima 17 delova koje se u vazduhu odvajaju od makete i imaju padobran traku kojom se spuštaju na zemlju. Svaki od ovih modela, koji će biti u razmeri 1:200 i 1:250 leti kao prava kosmička raketa, a često je potrebno i više od godinu dana da bi se napravio model za takmičenje.

Print  Srbija Sport - 19:03 19/08/2009
 
Komentari

Vaše ime (alijas):
 
Vaš komentar (obavezno polje):
 
 
* Svi komentari koji u svome sadržaju nose poruke koje su suprotne javnom redu, moralu, Ustavu i zakonima Republike Srbije, biće uklonjeni.
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
Vazduhoplovni Savez Srbije
Srbija Sport Vest Priznanje srpskom vazduhoplovstvu
Srbija Sport Vest Let za sećanje
Srbija Sport Vest Jedrilice ponovo poleću
Srbija Sport Vest Bronza za srpsku paraglajderku
Srbija Sport Vest Takmičenje na vojvođanskom nebu
Poslednje vesti
Sve vesti 24/4/2018 Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest
Modelarstvo
  Aug 2009
Srbija Sport Vest Srbiji 12 medalja na EP
Srbija Sport Vest Mihajlo Petrović na krovu Evrope
Srbija Sport Vest Josipović šampion Evrope
Srbija Sport Vest Slobodan Midić osmi na Prvenstvu Evrope
Srbija Sport Vest Srpski modelari trenutno treći
Srbija Sport Vest Svetski rekorderi dominirali na "Dorćol kupu" u Beogradu
Srbija Sport Vest Evropski modeli na beogradskom Sajmu
Srbija Sport Vest Prizemljeni evropski modeli
  Jul 2009
Srbija Sport Vest SP: Srbija ostala u svetskom vrhu
Srbija Sport Vest Evropski modeli na beogradskom nebu
Srbija Sport Vest Srbija 12, Dragan Lakić 39. u "penjačima" na SP
Srbija Sport Vest Srbija četvrta na SP u Hrvatskoj
Srbija Sport Vest Srbija peta, Bordoški 13. na SP u vazduhoplovnom modelarstvu
Srbija Sport Vest Svetski kup i Svetsko prvenstvo u aviomodelarstvu u Beogradu
Srbija Sport Vest Pohod na medalje
  Jun 2009
Srbija Sport Vest Takmičenje na vojvođanskom nebu
Srbija Sport Vest Letnja škola aviomodelarstva
Srbija Sport Vest Zlatibor - mesto susreta najboljih svetskih modelara
  May 2009
Srbija Sport Vest Srem Kup - rekordan broj učesnika
  Apr 2009
Srbija Sport Vest Titel domaćin najboljim modelarima
Sve vesti Modelarstvo Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009