Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes
Svetski rekorderi dominirali na "Dorćol kupu" u Beogradu
Modelarstvo, Svetski rekorderi dominirali na UB
Nekadašnji svetski šampion i rekorder Nemac Luc Šram pobedio je na 16. međunarodnom "Dorćol kupu" u kategoriji sobnih modela F - 1 - D koji je u Hali 1 "Beogradskog sajma" uspešno organizovao beogradski klub "Modelar"
 

Šram je zabeležio vreme iz dva leta od 1:11,32 sata, a u jednom letu imao je vreme od 36,06 minuta što je veoma blizu rekorda Slovaka Ivana Tregera, postignutom 22. avgusta prošle godine upravao na "Dorćol kupu", od 36,23 minuta. Luc Šram je bio pobednik i ovog takmičenja 2007. godine.

Drugo mesto pripalo je zvaničnom svetskom šampionu i rekorderu Ivanu Tregeru (Slovačka) sa 1:09,18 sati, dok je treći bio Didije Barberi (Francuska) sa 1:09,11 sati.

Učestvovali su modelari iz 11 zemalja, kojima je ovo bila dobra proba pred Šampionat Evrope koji će se u istoj hali održati od 10. do 13. avgusta. Podatak da je čak 11 modelara letilo preko jednog sata, najavljuje uzbudljive borbe za evropske titule. Srbija nije imala svoje predstavnike.

U juniorskoj konkurenciji, slavio je Igo Marilije (Francuska) sa 58,04 minuta, druga je zvanična omladinska šampionka Evrope Gabrijela Kaplan (Češka) sa 53,21 minuta, a treći Žan Trokolt (Francuska) sa 53,17 minuta. U klasi "35" u kojoj tradicionalno dominiraju Englezi, slavio je Mark Bins (Velika Britanija) sa 54,26 minuta ispred Zemljak Petera Inga sa 34,44 i Čeha Zdeneka Finerta sa 32 minuta.

Srpski modelari su se, u toku "Dorćol kupa", takmičili na šampionatu Srbije u klasama F - 1 - D, "Mini stiku" i "35". U klasi F - 1 - D za seniore, titulu je odbranila Slobodna Milić iz kluba "Fri flaj" sa 43,32 minuta, srebro je pripalo selektoru srpske reprezentacije Lazaru Čaćimiću ("Fri flaj") sa 39,15, a bronza nekadašnjem šampionu i rekorderu Slobodanu Midiću iz Novog Sada sa 17,41 minuta. Ova tri takmičara su u reprezentaciji Srbije za Evropsko prvenstvo.

U "Mini stiku", redosled je bio Slobodna Midić 8,25, Stojan Dimkovski (Novi Sad) 8,06, Lazar Laćimić 7,35. U juniorskoj kokurenciji pobedio je Stevan Babin ( "Fri flaj") sa 4,24, drugi je Stevan Putnik (Trepče, Kosovska Mitrovica) 4,13, treća je bila Dana Vukajlović iz "Modelara" sa 2,17 minuta. U klasi "35" medalje su osvojili Stevan Babin sa 11,40 minuta, Goran Gerber 10,21 i Igor Spasojević (obojica Trepče) sa 9,47 minuta.

- Zahvaljujući ispunjenosti uslova za postavljanje najboljih rezultata leta modela Vazduhoplovnom savezu Srbije i aeroklubu "Modelar" kao neposrednom organizatoru, dodeljene su sledećih godina organizacije još jednog Svetskog prvenstva i još jednog Evropskog prvenstva sobnih modela. Ovim je naša zemlja postala centar razvoja ove grupacije modela vazduhoplovnog sporta. Ova takmičenja treba da podstaknu razvoj ovog sporta i u susednim zemljama našeg okruženja - rekao je Vojislav Stojković, direktor ovog takmičenja.

Po završetku otvorenog međunarodnog prvenstva, takmičari su imali dva dana za predah, a već danas 10. avgusta očekuje ih trenažni dan i svečano otvaranje Evropskog prvenstva u aviomodelarstvu u klasama F1D. Takmičenje će u 20 časova ispred Hale 1 Beogradskog sajma otvoriti predstavnik grada Beograda i predsednik međunarodnog žirija. Takmičarski dani trajaće do 13. avgusta kada će u 20 časova biti svečano dodeljene nagrade.

Na inicijativu Mađarskog predstavnika, a na molbu Međunarodne vazduhoplovne federacije, aeroklub "Modelar" i Vazduhoplovni savez Srbije uradili su prelazni pehar za najbolju juniorsku ekipu Evropskog prvenstva. Pehar je rad vajara Miloslava Pavelke, a pehar prestavlja kupolu Hale 1 Beogradskog sajma.

Print  Srbija Sport - 00:05 10/08/2009
 
Komentari
Anonimus(01:43 26/03/11) - bravo i cestitke svima a najvise BabinStevanu
Anonimus(01:43 26/03/11) - bravo ljubite baka boka
Anonimus(01:43 26/03/11) - cestita tetka rada

Vaše ime (alijas):
 
Vaš komentar (obavezno polje):
 
 
* Svi komentari koji u svome sadržaju nose poruke koje su suprotne javnom redu, moralu, Ustavu i zakonima Republike Srbije, biće uklonjeni.
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
Poslednje vesti
Sve vesti 24/4/2018 Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest
Modelarstvo
  Aug 2009
Srbija Sport Vest Srbiji 12 medalja na EP
Srbija Sport Vest Mihajlo Petrović na krovu Evrope
Srbija Sport Vest Josipović šampion Evrope
Srbija Sport Vest Makete kosmičkih raketa iznad Iriga
Srbija Sport Vest Slobodan Midić osmi na Prvenstvu Evrope
Srbija Sport Vest Srpski modelari trenutno treći
Srbija Sport Vest Evropski modeli na beogradskom Sajmu
Srbija Sport Vest Prizemljeni evropski modeli
  Jul 2009
Srbija Sport Vest SP: Srbija ostala u svetskom vrhu
Srbija Sport Vest Evropski modeli na beogradskom nebu
Srbija Sport Vest Srbija 12, Dragan Lakić 39. u "penjačima" na SP
Srbija Sport Vest Srbija četvrta na SP u Hrvatskoj
Srbija Sport Vest Srbija peta, Bordoški 13. na SP u vazduhoplovnom modelarstvu
Srbija Sport Vest Svetski kup i Svetsko prvenstvo u aviomodelarstvu u Beogradu
Srbija Sport Vest Pohod na medalje
  Jun 2009
Srbija Sport Vest Takmičenje na vojvođanskom nebu
Srbija Sport Vest Letnja škola aviomodelarstva
Srbija Sport Vest Zlatibor - mesto susreta najboljih svetskih modelara
  May 2009
Srbija Sport Vest Srem Kup - rekordan broj učesnika
  Apr 2009
Srbija Sport Vest Titel domaćin najboljim modelarima
Sve vesti Modelarstvo Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009