Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes
Leteće figure iznad Paraćina
Padobranstvo, Leteće figure iznad Paraćina OK
Od 4. do 8. avgusta, aeroklub "Naša Krila", padobranski centar "Sky" i Vazduhoplovni savez Srbije održaće čak tri državna prvenstva u padobranstvu, a dve od tri grane ovoga sporta prvi put se izvode u Srbiji
 

Od 4. do 8. avgusta na aerodromu „Davidovac“ kod Paraćina, održaće se 55. padobransko državno prvenstvo Srbije u klasičnim disciplinama. To znači da će naši padobranci skakati na cilj sa 1000 metara (i pokušavati da pogode „nulu“ od svega dva santimetra), ali se takmičiti i u disciplini figurativni skokovi, koja podrazumeva skok sa 2200 metara, slobodan pad od 30 sekundi i akrobacije u slobodnom padu.

Od 6. do 8. avgusta „Davidovac“ će ugostiti i jednu, u Srbiji novu, padobransku granu – canopy piloting, odnosno sletanje brzim padobranima. Na ovom državnom prvenstvu, svaki od takmičara imaće priliku da izvede po šest skokova. Osnovni zadatak sastoji se u tome da takmičar kada se nađe na visini od 5 metara od tla, mora da prodje kroz „ulaznu kapiju“. To znači da mora da prođe kroz tačno određen prostor, a onda odleti što dalje (tj. ostane u vazduhu što duže) određenom putanjom koja je zacrtana. Ako slučajno takmičar nadvisi ulaznu kapiju za koji santimentar ili izađe iz predviđenog prostora, ne dobija poene za taj skok. Canopy piloting, najmodernija grana padobranstva podrazumeva upravljanje brzim kupolama, tj. padobranima.

Poslednja dva dana, odnosno 7. i 8. avgusta, još jedna nova grana padobranstva biće predstavljena u Srbiji kroz državno prvenstvo. Disciplina Wing Suit još nema priznati status kao grana padobranstva u okviru Međunarodne vazduhoplovne federacije, ali se očekuje da se u najskorije vreme prizna. Ova disciplina označava specijalno odelo – kombinezon koji poboljšava aerodinamičke karakteristike padobranca u slobodnom padu. Na ovom takmičenju, izvodiće se disciplina finesa, što znači da se traži najbolji ugao leta koji će omogućiti da padobranac sa određene visine pređe najveći horizontalni put. Obzirom da se ovde zadatak izvodi u vazduhu i da nema elemenata koji se izvode pri tlu, takmičari se ocenjuju pomoću elektronskog uređaja – GPS-a koji beleži kojim su se putem padobranci kretali nakon što su napustili avion na 3000 metara.

Print  Srbija Sport - 17:49 04/08/2009
 
Komentari

Vaše ime (alijas):
 
Vaš komentar (obavezno polje):
 
 
* Svi komentari koji u svome sadržaju nose poruke koje su suprotne javnom redu, moralu, Ustavu i zakonima Republike Srbije, biće uklonjeni.
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
Poslednje vesti
Sve vesti 25/4/2018 Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest
Padobranstvo
  Aug 2009
Srbija Sport Vest Let u 'četvorkama'
  Apr 2009
Srbija Sport Vest Slobodan pad iznad Subotice
  Oct 2008
Srbija Sport Vest Padobransko prvenstvo Srbije kod Subotice
  May 2008
Srbija Sport Vest Srpski padobranci treći na Jadranskom kupu
  Sep 2007
Srbija Sport Vest Dorćolci prvi videli bejs džampere
Srbija Sport Vest Padobranski skokovi verovatno u petak
Srbija Sport Vest Padobranci skaču sa Beograđanke
  Jul 2007
Srbija Sport Vest Padobransko prvenstvo u Jagodini
Sve vesti Padobranstvo Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009