Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes
Takmičenje na vojvođanskom nebu
Jedriličarstvo, Takmičenje na vojvođanskom nebu UB
Od subote, 25. maja do 2. maja u organizaciji aerokluba "Zrenjanin" i Vazduhoplovnog saveza Srbije, održaće se takmičenje u vazduhoplovnom jedriličarstvu "Zrenjanin kup 2009"
 

U sedam dana takmičenja, naši jedriličari imaće priliku da se okušaju u tri tipa zadataka- trci, brzinskom letu i preletu. Takmičari, koji će krenuti sa aerodroma Ečka, leteće na visini do 2500 metara, a predviđeno je 14 takmičarskih maršruta. Predviđene su maršrute prema Ečkoj, Subotici, Čeneju, Vršcu, Srbobranu, Odžacima. Dužina maršruta je od 200 pa do čak 500 km.

Za sada je prijavljeno 10 takmičara, među kojima su i jedrilčari iz Slovenije. O jačini konkurencije govori i podatak da su dva naša takmičara – Zoran Frenc i Živa Frenc nosioci zlanih plaketa Vazduhoplovnog saveza Srbije. Na ovom zanimljivom takmičenju planira se učešće 17 jedrilica i 3 do 4 šleperska aviona za vuču jedrlica.

Trkačke discipline

U ovoj disciplini pilot treba da obleti okretne tačke koje se odrede za takmičarski dan. Okretne tačke obično formiraju trougao ili poligon čija je ukupna dužina stranica više od 150 kilometara. Bodovi se osvajaju na osnovu postignutih brzina za takmičare koji stignu na cilj odnosno na osnovu preletene razdaljine za takmičare koji ne stignu na cilj.

Brzinske discipline

Pilot treba da postigne najveću brzinu preleta leteći određeno vreme (minimum vremena). Minimalno vreme letenja utvrđuju sudije i obično se određuje na 2 do 4 sata u zavisnosti od meteoroloških uslova. Ako takmičar sleti pre nego što je ispunio minimum vremena letenja računa se kao da je leteo minimum vremena. Ako leti duže smatra se da je let završio na mestu gde je isteklo minimum vremena. Cilj je da pilot demonstrira da tri ili četiri sata može da leti sa velikom prosečnom brzinom.

Daljinska disciplina

Takmičar treba da preleti najveću razdaljinu u toku utvrđenog (maksimuma) vremena. Ako takmičar leti duže od utvrđenog maksimalnog vremena, smatra se da je sleteo na mestu gde mu je isteklo maksimalno dozvoljeno vreme. Bodovi se osvajaju samo na osnovu preletene razdaljine. "Distance Task – Assigned Areas" gde je redosled okretnih tačaka (OT) i definisanih prostora (DP) utvrđen od strane sudija.

 

Print  Srbija Sport - 10:10 24/04/2009
 
Komentari

Vaše ime (alijas):
 
Vaš komentar (obavezno polje):
 
 
* Svi komentari koji u svome sadržaju nose poruke koje su suprotne javnom redu, moralu, Ustavu i zakonima Republike Srbije, biće uklonjeni.
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
Poslednje vesti
Sve vesti 19/3/2018 Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest
Jedriličarstvo
  Jul 2009
Srbija Sport Vest Jedrilice ponovo poleću
  May 2009
Srbija Sport Vest Jedriličari precizno sleću
  Sep 2008
Srbija Sport Vest Srbiji zlato na Balkanijadi
  Aug 2008
Srbija Sport Vest Navijači Hajduka na SP u jedrenju oteli zastavu Srbije
  Jul 2008
Srbija Sport Vest Branko Stojković šampion Srbije
  Jul 2007
Srbija Sport Vest Prvenstvo Srbije u vazduhoplovnom jedriličarstvu
  Jan 2007
Srbija Sport Vest Četrnaestogodišnjak preplovio Atlantski okean
  Aug 2006
Srbija Sport Vest Počeo Karneks Kup u jedriličarstvu
Sve vesti Jedriličarstvo Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009