Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes
Srpski konj primljen u MSBK
Konjički sport, Srpski konj primljen u MSBK OK
Najzad se otvorila vrata sveta za konjički sport iz Srbije
 
Galoperskim grlima iz Srbije omogućeno je učešće na takmičenjima širom sveta, posle odluke Međunarodnog "Stud buk" (Stud Book) komiteta (MSBK) o dodeli punopravnog statusa srpskom "Stud buku", rečeno je danas na konferenciji za novinare Konjičkog saveza Srbije. Takođe, domaći odgajivači dobili su pravo da obavljaju promet konja na međunarodnom tržištu, koriste ih za odgoj i za sportska takmičenja van granica naše zemlje, prenosi "Tanjug".

Povodom odluke Međunarodnog "Stud buk" komiteta da dodeli punopravni status srpskom "Stud buku", odnosno evidenciji galoperskih grla u zemlji, Konjički savez Srbije preuzeo je i niz obaveza iz medjunarodnog sporazuma o odgoju konja i trkama.

MSBK je formiran 1976. godine u Velikoj Britaniji sa zadatkom da utvrdi standarde za vođenje knjige porekla i na taj način zaštiti integritet i dalji razvoj punokrvnog engleskog konja i doneo veliki broj standarda, pravila i propisa kojima se na jedinstven način regulišu uslovi o vodjenju i medjunarodnom priznavanju knjiga porekla za sve zemlje u kojima se vrši odgoj te rase konja.

Konjički savez Srbije će ove godine izdati prvi tom srpskog "Stud buka", odnosno, prvo izdanje sa evidencijom stotinak galopskih grla koja su zadovoljila kriterijume MSBK-a, kojima je poreklo dokazano kroz evidenciju i putem DNK testa.

Takođe, u pripremi je registracija još toliko grla koja će u publikaciju biti uvršćena kroz planirane dodatke.

Direktor "Hipodroma Beograd" Radovan Dedijer, u izjavi Tanjugu, pozdravio je uspeh Konjičkog saveza Srbije i ukazao na značaj priznanja za promociju srpskog konjarstva u zemlji i svetu.

On je ukazao i na potrebu bliže saradnje Konjičkog saveza i Hipodroma, rekavši da hipodrom može ponuditi najbolje uslove za proveru sposobnosti grla, neophodnoj pri procesu selekcije.

Na konferenciji je ukazano i na činjenicu da je obnovljeno članstvo državne ergele "Karadjordjevo" i srpskog Udruženja odgajivača lipicanerske rase konja u Međunarodnoj federaciji (Lipižan International Federation).

- Prelaskom "Hipodroma Beograd" u javno gradsko preduzeće i dobijanjem članstva u toj medjunarodnoj instituciji napravljena je pozitivna klima za promociju i razvoj srpskog konjičkog sporta i odgajivačke delatnosti unutar njega - rekao je Dedijer.

Ukratko o konjičkom sportu.

Print  Srbija Sport - 20:10 05/03/2008
 
Komentari
ljubitelj konjickog sporta(01:43 26/03/11) - U najmanju ruku je cudno da na sajtu Olimpijskog komiteta, u delu predvidjenom za konjicki sport, glavno mesto zauyimaju vesti o galopskim trkama i galoperima.Galopski sport nije olimpijska disciplina gospodo, ocito da niste znali.O olimpijskim disciplina

Vaše ime (alijas):
 
Vaš komentar (obavezno polje):
 
 
* Svi komentari koji u svome sadržaju nose poruke koje su suprotne javnom redu, moralu, Ustavu i zakonima Republike Srbije, biće uklonjeni.
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
Poslednje vesti
Sve vesti 25/4/2018 Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest
Konjički sport
  Mar 2008
Srbija Sport Vest Osnovano Javno preduzeće Hipodrom Beograd
  Sep 2007
Srbija Sport Vest Siniša Stokić novi vitez
  Aug 2007
Srbija Sport Vest 44. Ljubičevske konjičke igre
  Jun 2007
Srbija Sport Vest Šabac zamenio Beograd
  May 2007
Srbija Sport Vest Konjički spektakl u Šapcu
  Feb 2007
Srbija Sport Vest Beogradski Hipodrom na prodaji
  Sep 2006
Srbija Sport Vest Počinju Zobnatičke konjičke igre
Srbija Sport Vest 30. Zobnatičke konjičke igre
Srbija Sport Vest Ljubičevsko grlo šampion posle 18 godina
  Aug 2006
Srbija Sport Vest 43. Ljubičevske konjičke igre
Sve vesti Konjički sport Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest Srbija Sport Vest


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009