SrbijaSport.com

Tenis
     

"Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife

"Nadal koristio legalni doping“....naslov koji je osvanuo u medijima širom sveta, posle njegove izjave da je koristio specijalno obrađenu svoju krv u lečenju povreda 2009. i 2010 godine. Rafa kaže da je terapija sopstvene prečišćene krvi, dala sjajne rezultate i ubrzala oporavak od povreda.
Ova metoda u svetu medicine i sporta nije ništa novo, a daje vrhunske rezultate. Sa medicinske strane nije ništa diskutabilno, i naši sagovornici iz Bolnica AnaLife opisuju nam bliže o čemu se tu zapravo radi.

Šta je to koristio Nadal?
Nadal je koristio PRP platelet rich plasma i ACP metodu – autologna kondicionirana plazma za ubrazano zarastanje povrede.

Kakav je to tretman ACP i PRP?
Priroda je regulisala, da kada se desi povreda, trombociti, sa svojim "faktorima rasta" započinju proces zarastanja oštećenog tkiva. Ukoliko na mestu povrede, ubacimo veću koncentraciju tih faktora rasta, izazvaćemo brže i bolje zarastanje pokidane tetive, mišića, oštećene hrskavice, stvaranje kolagena, brže zarastanje rana zuba, kose, kože.....

Proces dobijanja veće koncentracije trombocita sa svojim faktorima rasta je suština ACP i PRP tretmana. Drugim rečima, mi u "Bolnici AnaLife" samo ubrzavamo prirodan način zarastanja povreda.

Što je ACP i PRP?
Autologna kondicionirana plazma (ACP) je koncentrat trombocita sa svojim faktora rasta iz vaše vlastite krvi. Visoka koncentracija faktora rasta poboljšavaju komunikaciju i aktivaciju određenih stem ćelija koje će dovesti do stvaranja novog tkiva i bržeg zarastanja oštećenog mišića, hrskavice, tetive, kože, Postupak je poznat i kao “Platelet Rich Plazma (PRP)”- plazma bogata trombocitima.

ACP i PRP se uspešno primjenjuju za hronične degenerativne promene tetiva (Ahilova tetiva, “teniski lakat” i sl.), akutne povrede ligamenata, mišićne ozlede (istegnuća, rupture), intraoperacijsko zarastanje rana, regeneraciju površnih oštećenja hrskavice, stvaranje kolagena. U estetskoj hirurgiji sjajne rezultate daje u stavranju kolagena, peglanju bora, revitalizaciju kože, pojačan rast kose....

Kakav je postupk kod ACP-a?
U sterilnim uslovima, lekar uzima 10-15 kubika krvi, koja se kroz poseban postupak centrifugiranja obraduje, i dobija se plazma mnogo bogatija trombocitima, u kojima se nalazi ogroman broj faktora rasta. Faktori rasta daju instrukcije stem ćelijama da krenu u proces zarastanja ili formiranja određenih tkiva (hrskavice, tetive, kolagena). Velikakoncentarcija faktora rasta na mestima povrede, omogućava mnogo brže i bolje zarastanje povreda.

Sigurni smo da je sada više nego jasno, da se Nadal zapravo nije dopingovao, vec tretmanom ACP i PRP ubrzavao zarastanje povreda.

Za SrbijaSport pravo iz "Bolnice AnaLife" clanak pripremili Dr Vladan Stevanovic (Specijalista Ortopedije) i Dr Agnica Petkovic (Specijalista Ortopedske Hirurgije I Traumatokogije, Decije ortopedije, sportske traumatologije, Ultra-zvucne dijagnostike u oblasti Ortopedije i Traumatologije).
Srbija Sport - 10:10 04/11/2013