Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

Tombola

Fudbal, Tombola Nike
 
Počinje li to mundijalska groznica da trese tranzicijom napaćenu Srbiju? I neka počne. Povod nam je ispred nosa.
 

Raspoloženje je slično i među drugim narodima koji su imali sreće da ih njihovi fudbaleri razvesele u subotu. Nemci su se svojim igračima odužili masovom  posetom treningu pred meč sa Finskom. Našima, na žalost nije dozvoljeno ni da se na pet minuta poraduju na Trgu Republike iz bezbednosnih, ili kako se to sada kaže „bezbedonosnih“ razloga.

No, ostavimo bezbednost, ionako će nedostajati svakom namerniku koji dogodine bude krenuo put Južnoafričke Republike. Kao što se i naslućivalo trobojka sa belim orlom vioriće se u u Johanesburgu, intoniraće se „Bože pravde“ na nekoliko stadiona, biće to divna promocija naše države. Ali kako to uvek u životu biva, zadovoljstva postignutim ciljevima brzo splasnu, a želja za ostvarenjem novih zaiskri u očima. Još redari nisu pokupili svo smeće sa Marakane u subotu, a već su počela razmišljanja kako ćemo odigrati i završiti na prvenstvu. Hoće li se dogoditi euforični ispraćaj sa sve pozivanjem na herojstvo Vojvode Mišića kao pred prošli šampionat, ili će se otputovati bez pompe, bez obećanja, ali sa gvozdenom verom u pobedu?

Poznajući selektora Antića i ovu generaciju, za očekivati je ovo drugo. To treba najviše da nas raduje u slatkom osmomesečnom periodu iščekivanja. Ko veruje u slučajnost, neka samo tako nastavi, ali oni koji su suprotnog uverenja neka se prisete sledećeg. Na SP-u u Americi ’94-te godine Bugarska je imala odličan tim i stigla do polufinala. Četiri godine kasnije sjajan hrvatski tim umalo da dođe do finala, a na kraju biva treći. U Japanu i Koreji, Turci demonstriraju snagu i kite se bronzom. Dve godine kasnije Rehagelovi Grci ničim izazvani postaju prvaci Evrope.

Ono što ove države i narode uz verske razlike spaja, svakako je regionalna bliskost. Danas se svetu objavila nova velika ekipa sa Balkana. Čini se da je došao red i na Srbiju. „A sad malo ona“, rekao bi Mirko Topalović. Oni koji su sujeverni optužiće me da malerišem, ali šta ću im ja sad. Neka više veruju, pa će se i sujeverja osloboditi. Kucnuo je čas da uradimo nešto veliko. Neko će reći: „Ali i Bosna je na Balkanu“. Istina, samo malo levo od Srbije. Ako se Džeko i ekipa kvalifikuju, za šta postoje realni izgledi a i bilo bi u redu, niko ko ozbiljno prati ovaj sport ne može im dati prednost u odnosu na Srbiju iz više nego jasnih razloga čije bi nabrajanje bilo samo trošenje vremena i hartije.

Dakle, ako žreb bude bio povoljan i ne počasti nas recimo Brazilom, Obalom Slonovače i Australijom, nego na primer Španijom, Tunisom i Severnom Korejom, eto nas vrlo verovatno u drugom krugu, a tamo, tamo je već „zezanje“. Od timova za koje znamo ili pretpostavljamo da će igrati u Africi, zaista nema mnogo onih kojima ne možemo da uzmemo meru. Čak i najjače selekcije kao što su Španija, Nemačka, Italija, Engleska i Holandija teško da bi poželele da nas imaju za takmaca. Od jačih reprezentacija sa kojom nikako ne bi valjalo da se sastanemo, naročito u drugom krugu jeste Brazil. Istorija nas uči da Brazil sa protivnicima koji nisu iz top pet, teško da igra i nerešeno.

S druge strane od slabijih bi valjalo izbeći pomenute Slonove i Kengure, a tu su još i Meksikanci i Rusi ako se kvalifikuju. Argentina, ako uspe da se provuče i imenuje ozbiljnu zamenu za Kustinog druga, takođe spada među ekipe sa kojima je neprijatno igrati pre polufinala. Ali sve ovo govori nam da je sreća na žrebu od primarne važnosti za krajnje domete većine timova. Ekipe sličnog kvaliteta ali i slične trenutne forme mogu zahvaljući fortuni imati drastično različite rezultate. U Nemačkoj je Španija posle odlične igre i tri pobede u grupi naišla na opraštajućeg Zidana i izgubila sa 3-1. A po kvalitetu je slobodno mogla da došeta do polufinala dokle su stigli ništa jači Nemci, koje su uzgred ti isti Španci dve godine kasnije u finalu EP nadigrali i pobedili.

Moramo imati sreće ako hoćemo daleko,  jer nismo u krugu tradicionalno najboljih svetskih reprezentacija. Mi spadamo u grupu zemalja koje ponekad bljesnu i dožive trenutke slave i koje se menjaju kao na traci. Jer gde su sada Bugari, Turci, Hrvati, Grci, Šveđani, Česi? I mi ćemo kao i svi oni pre nas, ako nas Bog pogleda, ući na kratko među fudbalske džinove koji su od vajkada jedni te isti. Ako pak ne budemo imali sreće onda ćemo se jadati kako smo mogli više jer smo bili jaki. Ali kada ćemo ponovo biti toliko jaki, toliko jedinstveni, sa takvim entuzijazmom? Čekaćemo da ponovo dođemo na red dok se drugi epizodisti budu ređali. Zato, nadajmo se dobrom talonu 4. decembra, a za keca u rukavu Antić će se već postarati.

Print  Petar Goričić - 13/10/2009
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest "Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife Srbija Sport
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest Ljubavni jadi jednog trubadura Srbija Sport
Srbija Sport Vest Rt 'Dobre nade' Srbija Sport
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest S vetrom uz lice Srbija Sport
Srbija Sport Vest Sada znam zašto se navijači tuku Srbija Sport
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.
Srbija Sport Vest Od ponedeljka krece kolumna Srbija Sport


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009