Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

JUNIORI

Košarka, JUNIORI UB
 
Iako je situacija u Beogradu proteklih dana nalikovala onoj u Bejrutu ili Port o Prensu, nekoliko hiljada Beograđana odvažilo se da se u ponedeljak okupi ispred Skupštine grada ne bi li pozdravilo nove mlađane heroje nacije
 

Mimo svih očekivanja kladioničara ili dobrih poznavalaca „basketa“, Dudini klinci su se 'posrebreni' vratili iz Poljske i tako dokazali da je Srbija košarkaška velesila, te da je period neuspeha bio samo trenutna slabost koja je sasvim uobičajen sled stvari. Ni Brazil ne osvaja svako svetsko prvenstvo u fudbalu, pa tako ne možemo ni mi u košarci. Ispostaviće se kao odlično što se dogodio drastični rez i smena generacija. NBA zvezdice su otišle u prošlost i valjda više nema nikoga ko bi ih se setio i zvao ih pod zastavu. Dokazali su se u Novom Sadu, što reče Muta Nikolić i to neka ih prati do kraja karijere. Samo bilo bi nepravedno i nemoralno ne reći i ne priznati da je suštinski za ovu veliku medalju, uz svo poštovanje prema selektoru Ivkoviću, ipak najzaslužniji Dule Vujošević.

Nikako se ne sme prevideti činjenica da je Duda na poslužavniku upravo od trenera Partizana dobio već izgrađene košarkaše, prepune iskustva usled zapaženog igranja u Evroligi. Povrh toga, ti su momci osetili domaću atmosferu, pakao Pionira, što im je u velikoj meri bila motivacija prilikom oblačenja dresa Srbije. Da je to neoboriva istina svedoče i reči gospodina Vujoševića uoči finalne utakmice sa Špancima. Dule se tada poetski izrazio odgovarajući na pitanje kakve su nam šanse u toj utakmici. „Bila bi prava bajka kada bismo pobedili“ glasile su njegove reči. Bajka se nije obistinila, jer bi onda prestala da bude bajka, izgubili smo više nego ubedljivo, ali ovim lepim predviđanjem Dule je pokazao ko najbolje poznaje domete ove selekcije u ovom momentu. On to nikako ne bi mogao da zna da ih sam nije formirao, da ih iz duboka nije izveo na teren. Dakle, ’ajmo svi u glas: „Hvala Dule, pa tek onda hvala Dudo“.

Miloš Teodosić je tipično obistinjenje one izreke: „što se dogodi u jednom danu, ne desi se za čitav život“. Da od osporavanog igrača postane „novi nacionale“ trebalo mu je samo da presliša Slovence. To naravno ne znači da je neposredno pred taj meč naučio da igra, ali se definitivno na takvim utakmicama postaje veliki igrač.

I pošto okosnicu reprezentacije čine Partizanova deca red je da spomenemo i one koji za razliku od košarkaša ni malo nisu iznenadili. Fudbaleri srpskog šampiona su doživeli i peti uzastopni poraz u ligaškom delu takmičenja pod pokroviteljstvom UEFA. Postavlja se pitanje da li oni zaista ne mogu više, ili su potpuno usredsređeni na domaća takmičenja. Jer za onako jalov nastup protiv oslabljenih Francuza nisu uzrok ni Jokanović, ni Stevanović. Igrači se očigledno ne zalažu dovoljno i čini mi se da bi vrlo ozbiljno trebalo razmotriti primer rukovodstva zagrebačkog Dinama, u razume se blažoj varijanti. Jer postavlja se pitanje rentabilnosti jednog kluba ako sve svoje resurse traći da bi u jednoj ligi dosta loše reputacije osvajao trofeje.

Svaka sezona započinje „oštrenjem“ za Ligu šampiona, a onda usledi blamaža u takmičenju drugog ranga. Ne vidim šta je to toliko privlačno u domaćem prvenstvu osim toga da pogađamo na kojem će se stadionu dogoditi najžešći incident. Više nego igde drugde u fudbalu nam je potrebna Evropa. A da bismo u njoj ostvarivali povoljnije rezultate moramo promeniti pristup i ne zadovoljavati se samo trenutnom nadmoćnošću nad gradskim rivalom. Uz to nam je neophodna i edukacija mladih ljudi koji prate klubove širom Srbije i Evrope. Jer ako se to ne učini onda će parole „Za druge se navija, Partizan se voli“ i „Zvezda je život, sve ostalo su sitnice“, biti samo mrtvo slovo na papiru, samo lažni iskazi kao odbrana za nečasna dela.  

Print  Petar Goričić - 24/09/2009
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest "Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife Srbija Sport
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest Ljubavni jadi jednog trubadura Srbija Sport
Srbija Sport Vest Rt 'Dobre nade' Srbija Sport
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest S vetrom uz lice Srbija Sport
Srbija Sport Vest Sada znam zašto se navijači tuku Srbija Sport
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.
Srbija Sport Vest Od ponedeljka krece kolumna Srbija Sport


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009