Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

"Mozak na teren"

Fudbal, OK
 
Glavna dilema u čaršiji još otkako se kralj Boris Prvi vratio iz Kine jeste koji organ treba Orlovi da polože na visokoj travi Marakane u sredu uveče devetoga, devetoga, devete u devet časova
 
Na bilbordima, novinama i ekranima piše da je to srce, ali šta bi na to rekli bubreg, mozak, plućno krilo ili debelo crevo samo da umeju da govore, i da li bi odricanje bilo koga od njih bio herojski čin dostojan naših vitezova? Da li je pravedno tražiti od Antićevih momaka da svoje srce ostave u „rupi“ dok će ostatak nacije istovremeno skladištiti Lav&Jelen u bešike? Hm, mogla se naći i neka simpatičnija parola od otrcanog srca na terenu. Ono neka ostane u grudima gde mu je i mesto, a mozak neka vlada „Orlovima“. Neka on vodi glavnu reč pred milionima pivom napojenih Srba.

Verujem da se Spiridon Kopicl lično dosetio motoa i da je posle snažnog poetskog zamaha u stihovima iz osamdesetih:

„Ti si moja čokolada,
ja sam tvoja čokolada,
i da nisi tako mlada,
ja bih te ljubio“

podsetio na svoj nenadmašni talenat. Kada smo već kod organa, treba pomenuti i one koje od milja nazivamo organima reda.

Oni će imati pune ruke posla u sredu. Moraće da „dadiljaju“ navijače „Petlova“ pa da ovi od Beograda vide samo Stepin Vajat i kavez na „Istoku“. Drugačije i ne može kada su bezobrazno zahtevali da se ne zviždi „Marseljezi“ inače će oni napustiti bojište. E, Francuzi, Francuzi!!!

Napoleon se prevrće u grobu kada vidi kakve ste maze postali za tako kratko vreme. Drugo, zašto niste poslali mejl srpskom ambasadoru da vas čovek uputi kako treba da se ponašate? Da ste kojim slučajem zapretili da ćete napustiti teren ukoliko niko ne bude zviždao vašoj cenjenoj himni, dočekao bi vas tajac kakav se nije dogodio još od Brozove sahrane. Kao da ne znate da je inat osnovni motiv u životu i radu prosečnog Srbina. Ono što vas muči jeste to da biste u tom slučaju morali da prekršite obećanje i odigrate utakmicu. A to je već zeznuto jer domaćin je jak i odlučan a pride i čuku stavlja na oltar otadžbine.

Dragoslav Stepanović je u javnost izneo iznenađujući podatak da Gojko Kačar ima veće srce od svojih stričeva bivših boksera, zajedno. Nisam video kardiološke nalaze, pa ne mogu da potvrdim da je to istina, ali ako je tako, onda Gojko treba da zaigra od prvog minuta i bukvalno pojede recimo Tulalana, pošto je ovaj najniži pa ne mora dugo da ga žvaće.

Ovih dana se obeležava sedamdeset godina od početka Drugog svetskog rata, što je dobar podsetnik za sve one koji hoće da znaju kako smo prošli zbog onih koji su se 27. Marta 1941. oslanjali samo na srce a da glavu ništa nisu pitali. Ipak, samo prisustvo Radomira Antića uspokojava one malobrojne kojima lobanja ne služi samo da o nju okače kacigu ili naočare.
„Um caruje, snaga klade valja“ stara je poslovica. Ali šta to vredi kada su oni koji su rođeni da valjaju klade spletom čudnih životnih okolnosti večito na mestima gde je potrebno ono prvo. I pošto nisu sposobni da daju nikakav smisleniji savet, logično je da predlažu da svi treba da valjaju klade. Sreća pa ih Antara neće poslušati. Treba samo da igračima u Kovilovu pusti neku od borbi Princa Nasima Hameda iz njegovih slavnih dana, pa da vide kakve su samo batine dobijali oni koji su srčanili u ringu.

Uostalom, ovo i nije poruka igračima koji su do sada pokazali šta sve znaju i umeju a čija hrabrost nikada i nije dolazila u pitanje, nego upravo onim vajnim savetnicima bez šlifa, onima koji pričaju tek da bi nešto rekli a čije srce nikada i nije bilo nigde drugde do u petama, onima kojima tupavost nikada nije dozvoljavala da izađu iz uskih okvira poznatih fraza. Takvi, neka svoja srca ponesu sa sobom u krevet, ali bez vijagre, a nas neka ostave na miru i dozvole nam da pročitamo novine a da nam zbog toga bar jednom ne skoči pritisak.

Print  Petar Goričić - 02/09/2009
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest "Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife Srbija Sport
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest Ljubavni jadi jednog trubadura Srbija Sport
Srbija Sport Vest Rt 'Dobre nade' Srbija Sport
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest S vetrom uz lice Srbija Sport
Srbija Sport Vest Sada znam zašto se navijači tuku Srbija Sport
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.
Srbija Sport Vest Od ponedeljka krece kolumna Srbija Sport


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009