Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

Lepše je u troje

Fudbal, Lepše je u troje Nike
 
Da život u dvoje ima svaku preporuku da bude dosadan i monoton potvrdiće vam mnogi parovi koji su u dužoj vezi
 

Takva zajednica pruža spokoj i sigurnost sa jedne, ali i želju za promenom i avanturom sa druge strane. „Promena od svega je slađa“, davno je neko rekao. Naša liga od raspada SFRJ nalikuje na učmali brak Zvezde i Partizana, u kojem se bračni drugovi bore za dominaciju. Zna se da pehar svake godine završava u trofejnoj sali nekog od dva kluba, a kod kojih se velikim neuspehom smatra druga pozicija na tabeli. Supružnici se u ovoj sapunici mrze i svađaju, a opet ne mogu jedno bez drugog, pa se posle gomile polomljenih tanjira i čaša, bacaju jedno drugom u plačni zagrljaj pomirenja kako bi sutra imali sa kim da se ponovo posvađaju.

Ali onda dođe dan kada se neko treći umeša u bračnu idilu i stvari iznenada počinju da bivaju zanimljivije. To dođe kao poručeno komšijama, prijateljima i daljoj rodbini da se uzvrpolje i dobiju novu temu za čavrljanje uz kafu. Ako se po jutru dan poznaje, možemo po čaršiji da razglasimo da se i u familiji Jelen super lige pojavio brakolomac rodom iz Novoga Sada, a zove se FK Vojvodina.

Ako ne računamo, a ne bi trebalo, sezonu 1997/98 kada je FC Heckler & Koch Obilić osvojio titulu prvaka, u srpskom fudbalu se prvi put pojavljuje klub, i to posle nekoliko godina ozbiljnih priprema, koji ima zaista realne izglede da se okiti šampionskim prostenom, a da nije sa Topčidera. Svako onaj kome je stalo do srpskog klupskog fudbala pozdraviće ovaj napor kluba iz srpske Atine, i biti zdušno uz njega u narednoj sezoni čak iako nije njegov simpatizer. Posmatrajući kupoprodaju tokom prelaznog roka i laiku je jasno sa kakvim ambicijama „Lale“ ulaze u novo prvenstvo. Na ruku im idu i dve izvanredne okolnosti a na koje sami nisu uticali.

Prvo, Partizan bi vrlo verovatno, a najviše zbog novog sistema kvalifikacija, mogao da se nađe u Ligi šampiona, što bi mu otežalo pohod ka prvom mestu u šampionatu. Drugo, Crvena Zvezda je tek na početku dugog oporavka, i teško je verovati da u godini pred nama može i da se nada naslovu prvaka. Voša će sve snage usmeriti ka Super ligi i uz očuvani prošlogodišnji igrački kadar pojačan Olembeom, Stojkom i halfovima Songom i Batakom ili Stepanovim i Pekarićem biće možda i najaktraktivniji tim za videti na ovim prostorima. Nikako ne smemo zaboraviti ni iskusnog trenera Dragoslava Stepanovića koji je dok mu nije dosadilo, ostvarivao jako lepe rezultate sa Čukaričkim.

Kada sve to saberemo, uz neophodnu tradiciju koja Vojvodini ne nedostaje, dobro organizovano i odlučno rukovodstvo, i nezaobilazne navijače koji su najbrojniji posle Delija i Grobara, kvota za osvajanje pehara može biti samo za nijansu veća od Partizanove, a svakako manja od Zvezdine. Uz promenu sistema takmičenja i povećanje broja ekipa na 16, liga će dobiti na atraktivnosti, samim tim što će se kao i u većini zemalja timovi sudarati dva puta godišnje. Imaćemo tri derbija, ili šest velikih utakmica u trideset kola, plus još nekoliko značajnijih duela.

Važno je i to što ćemo po prvi put videti čak sedam klubova izvan Vojvodine i Beograda. To su Čačak, G. Milanovac, Kruševac, Jagodina, Ivanjica, Smederevo, Požarevac. Kada se setimo tramvaj lige, napredak je evidentan. Iz tog razloga ali i zbog jače konkurencije i vrtoglavo rastućeg navijačkog trenda u zemlji, poseta na prvenstvenim utakmicama drastično bi se mogla povećati. Navijački talas već duže vreme potresa zemlju i čini se da će upravo ove godine dostići razmere „Cunamija“.

Tekstilna industrija ne može da odogovori ogromnoj potražnji dukserica sa kapuljačama. Uskoro će se za „Fred Perry“ ili „Stone Island“ duks čekati po dva meseca, skoro kao na Dinkićev Punto. Sezona 2009/10 mogla bi da bude upamćena po nekoliko neuobičajenosti. Pre svega, velikim i brutalnim sukobima između militantnih navijačkih grupa po ulicama prvoligaških gradova, zatim uzbudljivom trkom u troje za naslov, i konačno nadam se, peharom šampiona Srbije u vitrinama autentičnog nacionalnog srpskog brenda bez marksističkih korena i kluba pobratima banjalučkog Borca.

Neka bude šta biti mora, ali neminovno dolazi vreme kada će dvostruki prvak eks Jugoslavije konačno prekinuti dominaciju pulena NOB-a, i srpskom fudbalu podariti preko potrebno osveženje, vetar promena, svež vazduh novih vrednosti i drugačiju svest među poklonicima fudbala, a sve na žalost već dve decenije vladajuće topčiderske koalicije.

Print  Petar Goričić - 09/07/2009
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest "Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife Srbija Sport
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest Ljubavni jadi jednog trubadura Srbija Sport
Srbija Sport Vest Rt 'Dobre nade' Srbija Sport
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest S vetrom uz lice Srbija Sport
Srbija Sport Vest Sada znam zašto se navijači tuku Srbija Sport
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.
Srbija Sport Vest Od ponedeljka krece kolumna Srbija Sport


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009