Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

Igre bez granica

Sportovi, Igre bez granica OK
 
Putnik namernik, a da nije zaposlen u Varteksu, koji bi u Beogradu danas bio upitan da li zna koji veliki događaj započinje u gradu u sredu uveče sigurno bi pre odgovorio da je to Samit nesvrstanih ili G20, nego li Letnja Univerzijada
 

Najmasovniji, ali i najnevažniji sportski događaj godine u svetu, marketinški je najavljivan koliko i zasedanje AVNOJ-a u Jajcu svojevremeno. Drugovi rukovodioci, poput svojih dedova Skojevaca nekada, tajno krstare gradom obaveštavajući narod lecima, da je vreme blizu. Šapat se širi gradskim prevozom da igre počinju, kao što se onih dana najavljivao dolazak Crvenoarmejaca. Krv nije voda. Partizanski genetski zapis dominira i danas. Samo direktora raznih sektora preduzeća ima koliko je boraca brojala Prva proleterska. I da mi ne zameri blagopočivša Desanka Maksimović što ću neznatno izmeniti "Krvavu bajku".

U istoj su partiji svi bili rođeni,
u inostranstvu su im tekli školski dani
na iste svečanosti zajedno su vođeni,
od svinjskog gripa svi pelcovani,
i svi imenovani u istom danu.

Već sada možemo da konstatujemo da će po završetku manifestacije biti iznete ocene da su igre organizovane mnogostruko bolje nego sve prethodne. Dobiće se pohvale i od FISU-a i živeće se srećno do kraja života. Milina. A da biste učestvovali u toj bajci potrebno je kao što smo rekli, da Vam je deda bio u Kominterni, tata istaknutu član KPJ, a  sada neke od liberal kapitalističkih partija, a vi da ste pride malo vežbali trčanje, bacanje, skakanje, klikere ili frizbi i eto vas. Ne morate da radite mnogo, a uvek će vam fotelja milovati zadnjicu. Tako i treba. Pa sramota bi bilo izaći na splavove bez bar trideset hiljada u buđelaru.

Kako je samo lep osećaj sedeti u separeu uz kiblu i kikiriki, pa kada vam devojka golih leđa priđe i priupita vas čime se bavite, a vi ponosno odgovorite da ste direktor sektora za streličarstvo, recimo. Mučenica ne pravi razliku između streličarstva i streljaštva, pa vas pita da li se puca bojevom municijom. To vam daje snage da bojevu glavu obećate za kasnije, pa se požalite kako ste zapravo inkarnacija Alije Sirotanovića i da svoju sirotu mladost provodite u rudniku, te vam duša spava i vapije za odmorom.

U toku večeri zajedno pročešljate domaće i svetske estradne teme, pustite suzu nad zlom sudbinom radnika Petrohemije, ne možete da se čudom načudite što ljudi odsecaju prste dok vi za manikira izdvajate ozbiljnu svotu, a onda se zajedno ležerno odšetate do parkiranog terenca sa pogonom na sva četiri točka, i nestanete u noći. Sutra popodne, u osvit novog radnog dana, dok uz ceđenu pomorandžu prikupljate snagu u kafiću svog drugara, shvatate koliko je život zapravo težak i nepravedan, pa zapevušite onu dedinu: "Padaj silo i nepravdo, narod ti je sudit zvan....".

Šta tera tu prokletu javnost da stalno traži neke odgovore. Svi samo dave nekim pitanjima o aferama, odelima, terenima, objektima, volonterima, smeštaju sportista, sportskoj opremi. Još je na sve to na vrata zakucao i H1N1, kao tifus ’42-ge, a vi ste samo hteli da budete direktor sektora. Toliko o tome.

Na kraju će sve ispasti bolje od očekivanog i svi gosti će sretni i zadovoljni napustiti Beograd koji će im ostati u najlepšoj uspomeni. No, postavlja se pitanje šta će nam uopšte Unezverijada? Zna se da taj događaj biva koliko toliko praćen samo u zemlji domaćina. Mi smo imali lepu priliku da se predstavimo i na Eurosportu, ali s obzirom na urođenu ležernost kada je posao u pitanju, i tu ostadosmo kratkih rukava. Ovako, dobićemo jako malo publiciteta, puno troškova, gužve u već pretrpanom saobraćaju, i ogorčenost siromašnog stanovništva što se novac troši u za njih besmislene svrhe.

Treba li spomenuti pretnju policajaca da neće obezbeđivati učesnike, već će ih prepustiti ćudima vaskrslih "šta me gledaš" momaka. Utisak je da svi čekaju da se igre što pre završe i još brže zaborave. Obe želje će se ispuniti. Za dve godine svi će se kroz maglu sećati događaja, a ime maskote bi lako moglo da se nađe među najtežim pitanjima Zeke Milionera. Ipak, poslušajmo Pajtonovce i pogledajmo svet sa lepše strane. Pristići će nešto svežih deviza što može da obraduje Jelašića i prouzrokuje skok vrednosti dinara. Povećaće se promet u šoping centrima. Kasirke, šankeri i konobari će unaprediti svoje znanje engleskog jezika, a ostaće nam i novi stanovi u Belvilu, čiji će nameštaj po okončanju igara biti raspoređen po studentskim domovima. Kada uz sve to i Nemanja Vidić proglasi igre otvorenim, uz novo uveravanje Predsednika organizacionog odbora da smo u svetu, a svet u nama, uhvatićemo se u " Šengensko" kolce, i uz proju i kačamak čekati šareni voz priključenja.

Napomena: Primer streličarstva je slučajno uzet i nema nikakve veze sa stvarnim zbivanjima, događajima i ljudima u tom sportu.

Print  Petar Goričić - 01/07/2009
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest "Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife Srbija Sport
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest Ljubavni jadi jednog trubadura Srbija Sport
Srbija Sport Vest Rt 'Dobre nade' Srbija Sport
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest S vetrom uz lice Srbija Sport
Srbija Sport Vest Sada znam zašto se navijači tuku Srbija Sport
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.
Srbija Sport Vest Od ponedeljka krece kolumna Srbija Sport


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009