Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

Ima se, mora se!

Fudbal, Ima se, mora se! UB
 
Floskulu "takav je život" često čujemo ili izgovorimo kada moramo da se pomirimo sa stanjem stvari. Ta rečenica najbolje oslikava kretanja u današnjem fudbalu, u kome neki velikani nemaju ni za ketering, dok neki mogu sebi da priušte da iskeširaju 150 miliončića za četiri noge, a sve četiri krute...
 

Nema mnogo razmišljana ko bi to mogao da bude nego "Pozeri iz Madrida". Don Florentino odlučio je da u jeku finasijske krize dodatno iziritira radan i pošten svet kako bi sebi i armiji cmizdravih nesrećnika koji se još i hvale da navijaju za Real Madrid, omogućio da ponovo postanu najjači klub u Evropi. Kao i svaki put do sada, kraljevski klub neće imati drugog načina da postane najbolji sem da pokupuje sve što se može.

Stvaranje igrača, omladinska škola, skauting klinaca širom planete za njih nisu vredni truda, a niko i ne sumnja da za tako nešto uopšte i nisu sposobni. Kako i da budu kad im upravu sačinjavaju nauljeni i zalizani mediokriteti koji peru novac kroz kraljevske račune. Bilo bi zanimljivo saznati poreklo para kojima će biti plaćeno "fashion selection" zabavljanje na Santiago Bernabeuu. Ako još dovedu i Davida Vilju za tričavih 25 miliona, uz razmetljivo obećanje da tu nije kraj, ispostaviće se da će ukupna suma uveliko preći 200 miliona evra, što je novac koji može da oporavi ekonomiju manje države, ili nahrani milione ljudi.

I ovo nije nikakva demagogija i jadanje kako većina gladuje dok se manjina kupa u izobilju. Stvar je u tome što se madridska gospoda dok svi stežu kaiš, hvali i likuje kako troši kada drugi štede, a sve gonjeni patološkim strahom da i sledećih sezona ne primaju po pola tuceta kada im Barsa bude dolazila u goste. Naravno, požurili su i da Holanđane stave na transfer listu, ne bi li se kako tako opravdali.

Pošto smo daleko od Španije možda ova saga i ne bi trebalo da nas previše zanima, ali svakako para uši velika razuzdanost čelnika tzv. "Galaktikosa". Čovek se zapita ima li neko snage da stane na put tolikom divljanju i kaže: "dosta više". Platini se nominalno trudi da zavede neki red i po uzoru na NBA ligu, uvede "seleri kep" ne bi li obuzdao fudbalske orgije. Može da priča do sutra, pošto je i sam svestan da u tome ne može uspeti, jer bi to dovelo do ograničenih transfera, i tako direktno ugrozilo interese najbogatijih klubova, koji nisu spremni ni na koji drugi način da dolaze do rezultata sem nezajažljivom kupovinom.

Pretpostavimo samo da Ajaks i Real raspolažu približno istim budžetom pred početak sezone. Kako bi to neravnopravna borba bila. Titula prvaka Evrope zaobilazila bi Madrid i slične u velikom luku. Pitanje je da li bi prolazili i takmičenje po grupama. Iz tih razloga lobi najmoćnijih klubova Evrope opiraće se svim silama sprovođenju jedino pravičnog rešenja, koje bi nagrađivalo sposobnost i rad.

Ako pogledamo u sopstveno dvorište, ono što svakako može da nas ohrabri jeste odluka Nemanje Vidića da ne napušta Ostrvo. Dugoročno gledano, napravio je pravi potez kojim možemo svi biti zadovoljni, a naročito selektor Antić. Pitanje je koliko bi mu trebalo vremena da se navikne na život i igranje u Španiji, što bi moglo da se oseti prilikom njegovih nastupa za reprezentaciju. Ovako čovek igra za dve ekipe standardno, uhodan je sa saigračima i što je najvažnije miran u duši.

Svima je jasno da nas u septembru očekuje "biti ili ne biti" utakmica protiv Francuske za koju nam je neophodna spremnost svih igrača, pogotovo stubova ekipe. Ako se pre dolaska jeseni plasiramo na Svetski kup, u šta moramo verovati, bićemo jedna od retkih ekipa koja je u tome uspela pre kraja kvalifikacija. Za velike uspehe nam nisu potrebni ni švaler Kaka, ni u sebe zaljubljeni Ronaldo, već su nam dovoljni naši momci, kojih na sreću među pozerima sledeće sezone neće biti, a u čije bi se društvo i onako teško uklopili.

Print  Petar Goričić - 18/06/2009
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest "Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife Srbija Sport
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest Ljubavni jadi jednog trubadura Srbija Sport
Srbija Sport Vest Rt 'Dobre nade' Srbija Sport
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest S vetrom uz lice Srbija Sport
Srbija Sport Vest Sada znam zašto se navijači tuku Srbija Sport
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.
Srbija Sport Vest Od ponedeljka krece kolumna Srbija Sport


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009