Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

Zlo i naopako

Sportovi, Zlo i naopako OK
 
Kao bosi po trnju provedoše se srpske teniserke i teniseri na Otvorenom prvenstvu Francuske. Da se nešto čudno događa na ovogodišnjem Rolan Garosu svedoči i neuobičajeno rano ispadanje skoro svih favorita, barem u muškoj konkurenciji
 

Borisova poseta nije osokolila Srbadiju u Parizu, biće da ju je čak i sputala. Blagoslov od Njegove Visosti ne dobija se svaki dan, a kada dođe, on obavezuje. Prismotra takvog autoriteta ispostavila se kao preteško breme za krhka srca naših lavića. Ovako, svim idolopoklonicima ostaje da nose crninu sve do početka Vimbldona. To je taman nekih četrdesetak dana, a pošto crno privlači svetlost, nadajmo se da će i Sunce saučestvovati u njihovoj golemoj tuzi.

Suviše su česti ti teniski turniri. Kada neka zemlja ima mnogo istaknutih predstavnika nemoguće je da prođe i jedan dan a da neko ne igra neki jako bitan meč. Čim uključite radio ili TV, teško je da ne čujete „po setovima 6:2, 6:4...“ ili „u trećem kolu turnira tu i tu, Mica je pobedila Cicu, a u sledećem kolu igraće protiv Gice koja je savladala Picu“.

I tako u nedogled, kao pokvarena ploča. Ali na sreću, u intervalu između dva bloka neopisivo važnih teniskih vesti, nađe se i po koja zanimljivost i iz drugih oblasti fizičkog vaspitanja, kao što je ta da je Saša Ilić napadnut u Skadarliji, ili da Kleo prelazi u Partizan. Te dve novosti su povezane u samoj suštini i neodvojive jedna od druge. Ova potonja se još nije ni zvanično potvrdila, a već je na Vikipediji izmenjen lični opis gospodina Klea.

Danas virtuelno, sutra stvarno. Mladi Brazilac očito da nije svestan da su užasi pakla tek tričarije u odnosu na ozbiljne muke što ga očekuju u narednom periodu života u Beogradu. Toplo mu savetujem da pažljivo prouči sistem obezbeđenja Džozefa Bajdena. Nešto slično će mu biti neophodno ako želi da mu crte lica ostanu onakve po kakvim ga roditelji poznaju. On je iz Latinske Amerike, i možda se baš zato i ne plaši opasnosti koje vrebaju kada se prelazi u redove najljućih suparnika. Neka „okrene“ Milka Đurovskog i raspita se da li je bilo lako prošetati tih dvesta metara još za vreme socijalističke Jugoslavije, kada se igrao dobar fudbal, a navijači bili puno čovečniji nego sada.

Danas je liga bedna, a huliganizam caruje. Mržnja i nasilništvo koje je na sceni daleko prevazilazi sve što je viđano ranijih decenija. Na jednoj strani se govori o Srpstvu, o pomoći ugroženim sunarodnicima na Kosmetu, a onda se sapatnici sa kojima se živi u istom gradu premlaćuju i sakate samo zato što vole drugi klub. Tu se zdrav razum dovodi u nedoumicu, da li kada se šalju paketi pomoći deci u pokrajini, oni stižu samo onima koji podržavaju klub čiji su navijači organizatori pomoći, ili svima? Dakle, ako stanujete recimo u Zubinom Potoku, onda će vam iz prestonice slati pakete nazdravljajući Svetosavlju, a ako pod istim imenom i prezimenom živite u Beogradu, ti isti će vas, sa neskrivenim uživanjem, ostaviti bez oka ili vilice, u zavisnosti od toga da li belu kombinujete sa crvenom ili crnom bojom. Tako će Kleo, iako samo stranac, pozamašan deo od svote koju bude zarađivao u Partizanu morati da izdvoji za telohranitelje, i tako pokušati da sačuva živu glavu. Ne treba mu jasnijeg upozorenja od događaja u Skadarliji u utorak uveče.

Ali ključno je pitanje treba li žena da pobaci da bi se oni koji se pozivaju na tradiciju Nemanjića uopšte oglasili, i ako ne osudili, onda se barem ogradili od postupka nekolicine dripaca za koje znamo da nisu niti članovi KUD „Abrašević“, niti hora „Kolibri“. Znali su, međutim, da budu grlati zbog previsoke kazne za jednog od članova ekipe. Ako već hoćete pravdu, onda je tražite za sve.

Nužno je stvari što pre demistifikovati i ne poistovećivati ljubav prema klubu sa sklonostima ka nasilju i divljaštvu. Oni koji generalno mrze ljude i koji su u stanju i na trudnice da nasrnu, nisu jednostavno sposobni da vole bilo koga, pa tako ni klub, crkvu, zemlju ili naciju iza čijih se znamenja i obeležja beščasno kriju.

Print  Petar Goričić - 05/06/2009
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest "Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife Srbija Sport
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest Ljubavni jadi jednog trubadura Srbija Sport
Srbija Sport Vest Rt 'Dobre nade' Srbija Sport
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest S vetrom uz lice Srbija Sport
Srbija Sport Vest Sada znam zašto se navijači tuku Srbija Sport
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.
Srbija Sport Vest Od ponedeljka krece kolumna Srbija Sport


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009