Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

Vašar taštine

Tenis, Vašar taštine Aqua Viva
 
Quiet please! Kako se i očekivalo, sve karte za finale prvoga ATP turnira u Srbiji rasprodate su. Bilo bi sramota da nije tako, bez obzira na težak materijalni položaj građanki i građana, da budem politički korektan
 

Koliko sam uspeo da primetim, tereni „Milan Gale Muškatirović“ spremni su za najspektakularniji teniski događaj u istoriji države. Bilo bi umarajuće kada bismo sada na široko raspredali o organizaciji turnira, o igračima koji će nastupati ili o nagradnom fondu od 450 hiljada evra. Ono što pobuđuje mnogo veću pažnju, svakako je sociološki aspekt ovog dešavanja. Tenis je odavno prestao da bude sport visokog plemstva ili probrane intelektualne elite. On čak više nije ni „beli sport“, jer „beloga“ u tenisu nema ništa više nego u drugim sportovima, ali ono što ga i dalje čini jedinstvenim i razdvojenim od ostalih masovno popularnih sportova jeste glamur.

Konjak kojim se svojevremeno sladio Bonaparta, a danas Radiša Urošević, isti je. Promenili su se samo konzumenti. Njihov se broj višestruko uvećao na svim meridijanima. Ovo pominjem zbog toga što znam da će mnogi zlurado komentarisati ljude u publici, koje će kamere pokazivati sigurno mnogo češće nego same aktere turnira. Vrlo je važno da se zna da učesnici ovoga događaja igraju sporedne uloge, barem ove, prve godine. Biće to mesto gde će svako ko sebe smatra iole značajnijim stanovnikom ove zemlje pozirati, ne bi li u objektivima na "central kortu" ispao što lepšim, dok pasionirano i stručno posmatra napete gemove. Naćiće se tamo „creme de la creme“ domaće aristokratije.

Quiet please! Estradni umetnici, političari, sportisti, biznismeni, marketing i PR menadžeri, producenti, ukućani VB-a, i na koncu ljudi iz diplomatskog kora, upotpuniće veličanstvenost ovog turnira. Biće prilike da se u pauzama sklope nova i obnove stara poznanstva, i ko zna, možda padnu i novi dogovori u cilju jačanja domaće privrede i pomoći sirotom narodu, u ovo naopako vreme. Uveren sam da je devet desetina onih koji će prisustvovati završnoj predstavi, tek prva, ili najviše druga generacija u svom porodičnom stablu koja je odbacila motiku i plug, a dohvatila se reketa. To se najbolje da videti kada se prolazi pored terena na kojima svoje sate razonode provode isti. Omiljeni udarac im je smeč, upravo zbog toga što je najsličniji zamahu motikom, koji je čestim ponavljanjem kroz vekove, postao deo genetskog zapisa. Zatim ide bekhend, koji je najsličniji svinjokolju, dok im forhend najslabije ide, te iziskuje najviše vežbanja.

Eh, da mogu da se na jedan dan među žive vrate, Karađorđe i Miloš Veliki, pa da vide koliko su im potomci podanika uznapredovali za manje od dvesta godina. Ali, civilizacijski tokovi su neumoljivi. Povratak obrađivanju zemlje, neizvodljiv je. Svi hoće pod oblake. Naoružajte se dobrom voljom i strpljenjem kada sednete pred televizor. Ne nervirajte se što će se najmanje obraćati pažnja na tok igre na terenu. Ionako nema nijednog igrača iz top deset, osim Novaka. Uživajte u prizorima iskrenih i nevinih osmeha naših dragih selebritija. Razoružaće vas ljupka lica Srđana, Bobe, Saše, Ere, Cece, Jašara. Nadam se da će Mile &Nole odraditi očekivani „back-to-back session“.

A kada se zavesa spusti i odigrani mečevi potonu u zaborav, ostaće slatki ukus šampanjca i pitanje, da nije odbacivanjem motike i pluga ipak opstao njihov duh, da trijumfalno lebdi po najvišim sferama našega društva. Quiet please!
Print  Petar Goričić - 30/04/2009
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest "Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife Srbija Sport
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest Ljubavni jadi jednog trubadura Srbija Sport
Srbija Sport Vest Rt 'Dobre nade' Srbija Sport
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest S vetrom uz lice Srbija Sport
Srbija Sport Vest Sada znam zašto se navijači tuku Srbija Sport
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.
Srbija Sport Vest Od ponedeljka krece kolumna Srbija Sport


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009