Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

Lepota poroka

Fudbal, Lepota poroka Nike
 
Mislim da je danas i Snežani Dakić i Bošku Jakovljeviću jasno da je fudbalski klub Crvena Zvezda u najvećoj krizi od svog osnivanja, uprkos novoj trendi liniji 'Nike' dresova i trenerki koje su obezbedili verni finansijeri kluba
 

Ni to što svaki belosvetski glumac, pevač, ili biznismen, kada poseti Srbiju, uz rakijicu, kajmak i gibanicu obavezno proba i Zvezdin dres, što će sigurno učiniti i Madona pred koncert u Beogradu, neće pomoći oporavku kluba. Makar i ceo Fashion week prodefilovao u 'crveno-belom' teško da će ekipa zauzeti drugo mesto na kraju sezone.

"Nesavesno poslovanje" izraz je najprimereniji za aktuelni trenutak na Marakani. Nikad više milijardera oko kluba i nikad većeg siromaštva u njemu. Prijatelji ili lešinari? Ptičurine koje sa balom u ustima čekaju samrtni ropac, proglašavaju se finansijerima i dobrotvorima. Pa kada su toliko dobri, što ne vrate dugove i upišu se zlatnim slovima u anale kluba? Upravo to će i da urade, kako bi volšebno dobili pravo preče kupovine, i na kraju, kada od Zvezde ostanu vešeraj i kosilica za travu, kupiće je bud zašto. Tako da kada se sve sumira, na kraju priča izgleda ovako.

Usled nedostojnog vođenja kluba od strane prethodnih predsednika i direktora koji se redom optužuju, klub je tobože dužan dvadeset i kusur miliona evra. Kriza je. Nema se ni za hranu i cigarete igračima. Onda se pojavljuje izvesni bogataš, kome je Zvezda oduvek u srcu, i odlučuje da vrati dug samom sebi, za šta dobija tradicionalno trostruki poljubac u obraz, šampanjac na konferenciji za štampu, i namešteni tender na kome kupuje klub po bagatelnoj ceni. Tek tada će početi pametnije ulaganje novca i jačanje Zvezde. Brzo će se zaboraviti na prevaru veka, a novi vlasnik će biti dignut u nebesa. U međuvremenu će sazreti vreme i za neko regionalno takmičenje koje jedino može da bude unosno, tako da je i tajming više nego opravdan, jer kapital traži profit, a ne gubitak.

U ovoj ujdurmi važnu ulogu ima zvanični predsednik kluba, Dan Tana od Ajncera. Prethodne nedelje pokazao je još jednu lepu crtu svoga karaktera. Hvalisavost. Ako navijači sakupe četrdeset, onda će on pokloniti osamdeset miliona! Mašala! Lično bih voleo da vidim da li bi bio spreman da da i dvadeset evra, koliko i običan simpatizer. Ne verujem, jer je u prirodi konobara da uzima kintu, ne da je daje. Sve je sveo na petparačku šalu, ismevajući one bez kojih klub ne bi ni postojao.

Međutim, važno je da se zna da on to nije uradio tek tako, iz gluposti ili sopstvenog ćefa. Strah ga je da navijači imaju uvid u finasijske tokove kluba. Jer šta ako oni sakupe novac i ulože ga u klub? Pa poželeće da znaju gde je svaki dinar završio, a samim tim će biti bliži i ostalim finansijama. To nije u planu onih koji žele da od Zvezde zarađuju. Zato i izvrgavaju ruglu inače plemenitu nameru. Ono čega se bojiš proglasi smešnim i besmislenim.

Za utehu svima koji vole Crvenu Zvezdu neka bude to da posle kiše i oblaka obično grane Sunce. Proćiće i ovo tužno doba. Na kraju, kada stvari krenu boljim putem, strasti će se smiriti,  navijači će uživati u uspesima i stabilnosti, a "Tašnamašna momci" će likovati kako su jeftino kupili klub i kako lepo od njega zarađuju, a povrh svega će dobiti i oreol spasilaca. Kud ćeš lepše? Sve će biti kao što je i bilo. Lopovi će uživati, a pošteni dirinčiti.

Živeli!

P.S. Izvinjavam se svim aktivnim i bivšim konobarima koji pročitaju ovaj tekst, isključujući predsednika Tanasijevića, a nađu se uvređenim. Nije mi bila namera da omalovažim tu profesiju.

Print  Petar Goričić - 21/04/2009
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest "Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife Srbija Sport
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest Ljubavni jadi jednog trubadura Srbija Sport
Srbija Sport Vest Rt 'Dobre nade' Srbija Sport
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest S vetrom uz lice Srbija Sport
Srbija Sport Vest Sada znam zašto se navijači tuku Srbija Sport
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.
Srbija Sport Vest Od ponedeljka krece kolumna Srbija Sport


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009