Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

FIFICA

Fudbal, FIFICA Nike
 
Hvalospevi na račun selektora Radomira Antića i reprezentativaca Srbije ne jenjavaju. Nejač, žene, starci, vojni obveznici, novinari, modni kreatori, kućni ljubimci, svi su u ekstatičkom raspoloženju kada je nacionalni tim u pitanju
 

A kako i da ne budu kada se konačno i nama događa fudbalsko proleće na koje se toliko čekalo. Nećemo se sada pridruživati slatkorečivoj većini u pojanju oda o igri, bratskim odnosima u timu, nabujalom nacionalnom ponosu. O tome smo govorili ranije, pa da se ne bismo ponavljali, nastavak tog posla mirne savesti prepuštamo drugima.

Osvrnimo se zato na nešto što bi nam ponositi osmeh sa lica moglo ubrzo da pretvori u grimasu očajanja. Svetskoj kući fudbala, tom oličenju zemaljske pravde, zapalo je za oko ubacivanje pirotehnike u teren i lomljenje nekoliko stolica od strane pojedinih navijača u Konstanci. Izdalo ju je strpljenje, koje je tako dugo gajila prema Srbiji, da je sada kap prelila čašu, tako da će svaki sledeći incident biti surovije kažnjen, sve do izbacivanja ekipe iz daljeg toka kvalifikacija. Uzgred, dosetili su se da opomenu i Hrvatsku, čiji su miroljubivi simpatizeri toliko baklji pobacali po terenima širom Evrope, da ne bi čudilo da ih je i sam Sep Blater krstio „vatrenima“. Ali kako smemo i da posumnjamo u pravednost tih divnih ljudi iz Ženeve, kada nijedan kantar na ovome svetu ne bi mogao tako tačno da odmeri pravdu, kako to samo oni umeju. Pošto nam ne pada na pamet da više sami sebe žigošemo, jer smo posle sto godina iskustva, konačno shvatili da šut s rogatim ne može, ništa nam drugo ne preostaje nego da na svaki način predupredimo svaki budući problem. Jer u Južnu Afriku moramo da odemo, pa makar i nečastivi lično predvodio FIFU. Zoran Laković je saopštio posle utakmice kako je FSS učinio sve što je u njegovoj moći da spreči neželjene posledice, i bezmalo je bio u pravu. Savez i nema drugih instrumenata sem da ljudski zamoli da se ne divlja, da apeluje na zdrav razum.

Plasman reprezenatacije na Svetsko prvenstvo je nacionalni interes par ekselans, i zahteva angažovanje državnih organa, od predsednika Republike do vatrogasca na stadionu. A taj interes jasno i glasno kaže: „Ne sme biti huliganskih ispada na kvalifikacionim utakmicama“.
Mora se jasno staviti do znanja svakom onom kome bi palo na pamet da se ogluši o ovu zapovest, da će biti nemilosrdno kažnjen. Pravno rešavanje ovog važnog pitanja svakako će biti kamen spoticanja, ali se takvome barem mora zapretiti da će biti izložen javnoj sramoti, tako što će recimo, na bilbordima biti izložena njegova slika sa imenom, prezimenom, nadimkom i natpisom „Zbog mene Srbija ne ide na Mundijal“.

Bratska Rusija bi mogla da nam izađe u susret i omogući nam da takvog uputimo na daleki istok, na društveno koristan rad. Vekovna tradicija Baćuški u tom načinu prevaspitavanja, daje čvrste garancije da bi prestupniku brzo bilo ukazano na sve opasnosti koje igranje vatrom nosi. Posle zimskih čarolija iza Urala, i plamička šibice bi se klonio.

Pojedinci sa viškom energije imaju domaće prvenstvo, kup, eventualno regionalnu ligu za egzibiciju trendova u balkanskoj navijačkoj ponudi. Utakmice reprezentacije moraju biti oslobođene pretnji isključivanjem, i oko toga ne sme biti apsolutno nikakvog kompromisa. Inače ćemo u Afriku ispratiti Francuze i Litvance, i baviti se u nas večnim pitanjima, ko je kriv, da li je moglo drugačije i zašto nas svet toliko ne voli.

Print  Petar Goričić - 06/04/2009
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest "Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife Srbija Sport
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest Ljubavni jadi jednog trubadura Srbija Sport
Srbija Sport Vest Rt 'Dobre nade' Srbija Sport
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest S vetrom uz lice Srbija Sport
Srbija Sport Vest Sada znam zašto se navijači tuku Srbija Sport
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.
Srbija Sport Vest Od ponedeljka krece kolumna Srbija Sport


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009