Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

Đerdap na Jadranu

Fudbal, Đerdap na Jadranu UB
 
"Proleteri svih zemalja, ujedinite se!" mogla bi da glasi krilatica fudbalskih radnika sa brdovitog Balkana, u svojim nastojanjima da oforme takmičenje kojim će udahnuti život posrnulom klupskom fudbalu
 

I zaista, ukoliko se proleteri ne ujedine, onda im ništa ne preostaje nego da doveka i ostanu proleteri. Večno na margini glavnih zbivanja, bez budućnosti, bez nade.

Nedavno nam je predsednik FSS-a uz blagonaklonost glavnokomandujućeg UEFA, najavio nameru promovisanja fudbalskog „bratstva i jedinstva“ na području bivše Jugoslavije, a možda i koji metar dalje. Odlučnost koju je tom prilikom pokazao jasno stavlja do znanja svim potencijalnim učesnicima i „mladama“ koje se nećkaju, da koga nema bez njega se može i mora.

Oni koji i pored očiju ostanu slepi i zbog političkih i uskogrudih razloga odbiju da učine taj napor, na kraju će se gorko kajati, i na kolenima moliti za oproštaj i dozvolu za ulazak u visoko društvo.

Izvesno je da posle skoro dvadeset godina postojanja malih nacionalnih liga, koje su donele prazne stadione, loše utakmice, nikakve uspehe, korupciju i kriminal, dolazi vreme kada nešto treba da se promeni. Da li je svest u ljudi dovoljno sazrela za tako nešto, nije više pitanje oko kojeg treba trošiti ni minuta, nego kako ligaški fudbal popeti na više grane. Regionalna liga se sama nameće kao logičan izbor.

Ozbiljan fudbal je ovde i započeo svoj put u jednoj zajedničkoj ligi pre više od osamdeset godina. Partizanovo finale 1966, Dinamovo osvajanje kupa sajamskih gradova, Zvezdino finale kupa UEFA i veliki trijumfi u Bariju i Tokiju, mladi Čileanci 1987, pa čak i treće mesto Hrvatske na SP u Francuskoj, sve su to dela igrača iz one „bivše“ lige.
Košarka za to daje najbolji primer. Kakve su samo rezultate postizali klubovi i reprezenatacija tih vremena! Od kako je stvorena Jadranska liga, po mnogima najjača u Evropi posle španskog ACB-a, Partizan drugu godinu za redom ulazi među osam u Evropi, Cibona ulazi u drugi krug, a svaka slučajnost je potpuno isključena. Jako takmičenje stvara igrače, konkurenciju, veću regularnost, snažne klubove, jake reprezentacije, interesovanje javnosti, profit. Treba li još nešto da bi se reklo „da“?

Onoga koji pohita da me proglasi „jugonostalgičarom“, podsetio bih da je biznis još za vreme trajanja ratova, spajao na ovim prostorima, i to one koji su se najviše dičili svojom isključivošću. Lake note, moda, TV serije, sve je nekako smešano, a pošto i fudbal potpada pod zabavu, i to vrlo unosnu, zašto se ne bismo zajedno zabavljali? Biće to na radost svih, pa i onih koji uživaju da se potuku, bace kamen ili baklju, smrskaju poneku glavicu. I njima će srce biti puno kada sa starim znancima se sretnu. I vuk sit, i ovce na broju.

Glasovi koji će se protiv ove ideje čuti, biće nesumnjivo kreštavi, ali bi ti isti trebalo da razumeju da tu niko ni sa kim neće voditi ljubav, već da će igrati jedni protiv drugih, a to je velika razlika. Osim toga, zar nije Orvel ispravno zaključio da je fudbal zamena za rat?

Ukoliko se objedinjavanje ne dogodi, svaki ulazak u Ligu šampiona ostaće smatran istorijskim uspehom, a nove generacije će početi istinski da navijaju za Liverpul, Mančester, Barsu ili Milan.

Jugoslavija je, na sreću, otpevala svoje, i nećemo je zvati na „bis“, ali nam zajedničko takmičenje omogućava da mnogo više napredujemo, gledamo bolji i zanimljiviji fudbal, i ponovo na delu ispoljimo bezgraničnu mržnju, koja je u ovim predelima oduvek bivala okićena lovorom.

Print  Petar Goričić - 26/03/2009
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest "Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife Srbija Sport
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest Ljubavni jadi jednog trubadura Srbija Sport
Srbija Sport Vest Rt 'Dobre nade' Srbija Sport
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest S vetrom uz lice Srbija Sport
Srbija Sport Vest Sada znam zašto se navijači tuku Srbija Sport
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.
Srbija Sport Vest Od ponedeljka krece kolumna Srbija Sport


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009