Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

Večiti Serbi

Fudbal, Večiti Serbi udruzenjefreestylera
 
Ako ste muškog roda, pa da ste bili i najveći antitalenat ili imali dve leve noge, siguran sam da ste barem jednanput kao đak prvak u školskom dvorištu odigrali fudbal sa drugarima. Napregnite vijuge i setićete se kako je taj fudbal izgledao.
 

Jedan bi terao loptu, dok bi svi ostali trčali za njim ne bi li mu je nekako oduzeli. I tako u krug dok se ne popada od umora. Takva igra je karakteristična za decu uzrasta između sedam i deset godina, a da ne treniraju u nekom od klubova. Uporedite to živo sećanje iz detinjstva sa derbijem od subote popodne, i primetićete gotovo zaprepašćujuću sličnost na taktičko-tehničkom planu. Prvo poluvreme na stadionu „Jugoslovenske Narodne Armije“ bilo je istinska promocija „hrkljuša“ i lepa prilika da se gledaoci podsete dobrih starih „Medranovih“ cirkuskih predstava. Doduše nije bilo slonova, ali su zato klovnovi odradili posao za čistu desetku.

Osim upadljivog nedostatka kvaliteta koji još i nekako možemo da objasnimo racionalnim razlozima, uočljiva je i nezainteresovanost građanstva za takozvani derbi. Uostalom, ne znam zbog čega se ta utakmica naziva derbijem, i zašto novinari toliko insistiraju na tome da je to meč od prvorazrednog značaja. Dobro, rekli smo već, po kvalitetu je „prvorazredan“, ali po čemu još?

Da nije možda po tome što je navedeni stadion preogroman da bude popunjen subotom popodne po lepom vremenu? Da nije po tome što se prenos radi sa dvadeset kamera? Nije ni po čemu sličnom, a još manje mu se može dodati pridev „večiti“, jer svet nije nastao 1946. godine, kada i dva izdanka KPJ. Malo duže postoji. Ne moramo baš da u svemu oponašamo velike zemlje, da što ima u Italiji i Engleskoj mora da postoji i kod nas. „Vidl'a žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu.“ Derbi!? Jeste, što je babi milo to joj se i snilo. Ovo je zemlja fudbala! Jeste, isto koliko i satova i čokolade. Zemlja uzavrele fudbalske krvi! Nego šta, isto kao u pokojnika. Derbi je institucija!!! Aha, baš kao i Parlament u Burundiju.

Prestanimo već jednom sa lažima i prihvatimo činjenice objektivno. Nije istina da je samo očajan kvalitet i nezanimljivost prvenstva uzrok maloj poseti, i uopšte bednom stanju i beznačajnosti derbija. Pre bih rekao da uzroci leže u tome što se u nas fudbal ne voli koliko se o tome piše i govori, da se za dotične klubove mnogo manje navija nego što smo to spremni da priznamo. Pogledajte Seltik-Rendžers ili PAO-Olimpijakos pa ćete videti da u ne baš kvalitetnim ligama postoji kult derbija, bez obzira na trenutnu formu i reputaciju takmičenja. Stadioni su uvek puni. Tamo se klubovi fanatično vole, kao i sam fudbal jer je to je jedino mogući spoj. Pa zar da nam i zapadne komšije nekoliko dana ranije daju primer kako treba da izgleda utakmica koja pledira da bude „derbi“, bez obzira što se i tamo kao i ovde o igrače lopta odbija kao o deblo. Zavolite više klubove za koje navijate, a manje mrzite one za koje ne navijate. Zavolite samo malo više fudbal i derbi će oživeti.

Print  Petar Goričić - 04/03/2009
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest "Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife Srbija Sport
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest Ljubavni jadi jednog trubadura Srbija Sport
Srbija Sport Vest Rt 'Dobre nade' Srbija Sport
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest S vetrom uz lice Srbija Sport
Srbija Sport Vest Sada znam zašto se navijači tuku Srbija Sport
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.
Srbija Sport Vest Od ponedeljka krece kolumna Srbija Sport


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009