Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

Kotrljanje

Fudbal, Kotrljanje Nike
 
Milioni uživalaca prvoligaškog fudbala u Srbiji bili su prinuđeni da za čitavih sedam dana odlože zadovoljenje svoje nasušne potrebe. Usled obilnih padavina zemlja je paralisana, zbog čega će osvedočeni majstori bubamare morati još malo da sačekaju pre nego nastave da svoje čarobnjaštvo demonstriraju pred stotinama hiljada gledalaca na stadionima, i masama prikovanim uz TV aparate. Nadajmo se da neće izbiti revolucija.
 
Vidim reke nezadovoljnika koji sa pištaljkama u zubima i transparentima u rukama, besno protestuju ulicama gradova, varošica i sela, zahtevajući da sezona počne, da se magična lopta već jednom zakotrlja zelenim travnjacima Superlige, poljanama gde se zaboravlja na sve životne brige i nedaće, mestima gde se fudbal i umetnost stapaju u celinu. Vidim državno rukovodstvo čiji apel preko svih medija pokušava da umiri narod, da mu objasni da sedam dana brzo prođe, da su u utorak i sredu mečevi Lige šampiona, koji bi taman mogli da posluže kao trenutni anestetik. Vidim mase ispred stadiona koje u klečećem stavu pevaju dodolske pesme kako bi umilostivili prirodne sile za prestanak snega, vidim predstavnike stranih televizijskih kuća kako se ponizno pravdaju gledaocima što menjaju programsku šemu za subotu i nedelju. Maradona iz Buenos Airesa preklinje Kusturicu da svojim autoritetom utiče na Zajednicu prvoligaša, da ipak prvenstvo krene kada je prvobitno i planirano.

I tako, vidim puno toga dok se ne probudim. Kada nastupi buđenje onda je plafon taj koji me sputava da pogled ustremim ka nebu. On označava granicu vidika, a ona kao da ne postoji za gluposti koje slušamo od pojedinaca. Predsednik Crvene Zvezde reče nam pre neki dan, da je bio protiv odlaganja početka drugog dela lige, jer su ljudi već isplanirali kako da provedu vikend! Dva puta su me polivali vodom da dođem k sebi od smeha. Pa ko to još na ovome svetu, osim novinara, planira svoje vreme u odnosu na utakmice u Superligi?

Možda bi tako i bilo kada biste organizovali nagradne igre za gledaoce sa kupljenim ulaznicama. Podelite nekoliko putovanja u Bodrum ili Šarm El Šejk, poklonite neku veš mašinu, na primer. Do tada će stadioni, ili bolje reći livade biti prazne.

Uložite novac, zidajte, gradite, formirajte pristojne ekipe i imaćete publiku. Bojim se samo da kada krenemo tim putem ne bude usvojen novi plan Mišela Platinija, koji se zamislite dosetio da je potrebno ograničiti visinu transfera. Alal vera za Mišela. Samo, kasno se setio, ili je i ranije došao na tu ideju ali nije hteo da je kaže. Nedostajao mu je Obama da mu da podstrek. Trebalo bi ne samo ograničiti besmisleno visoke transfere i zarade, nego ih pre toga smanjiti. Ne treba se plašiti nekakvog štrajka fudbalera isped Evropskog parlamenta. Ako i bace koju flašu ili kamenicu, tu su vodeni topovi i suzavac. Šta smo ovako dobili, osim prebogatih klinaca koji se osećaju toliko moćnim da mogu da tuku, siluju i šenluče, ili gomile lovaca na blago koji ih za takve radnje lažno optužuju, tražeći enormne odštete i parče publiciteta?

Kao i svemu drugom, Evropu muče jedne brige a nas sasvim druge. No bitno je da se fudbal pika. Zagrejaćemo se uz Inter – Mančester, Juve – Čelsi i Real – Liverpul, a onda za vikend, spektakl.

Print  Petar Goričić - 23/02/2009
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest "Doping terapija" Rafe Nadala u bolnici Analife Srbija Sport
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest Ljubavni jadi jednog trubadura Srbija Sport
Srbija Sport Vest Rt 'Dobre nade' Srbija Sport
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest S vetrom uz lice Srbija Sport
Srbija Sport Vest Sada znam zašto se navijači tuku Srbija Sport
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.
Srbija Sport Vest Od ponedeljka krece kolumna Srbija Sport


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009