Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

Rt 'Dobre nade'

Fudbal, Rt 'Dobre nade' Aqua Viva
 
Savo je otišao u legendu, Bugari na traumatološko, a 'Orlovi' u pripreme za naredna iskušenja u borbi za odlazak u Južnoafričku Republiku
 

"Pomozite mi doktore ....", pevao je nekoć Momčilo Bajagić, a isti je vapaj tako dugo dopirao iz grudi "uobraženog" bolesnika, fudbalske reprezentacije Srbije. Lelek, koji je nagrizao duše svih kojima naša najbolja selekcija nešto znači, došao je i do milog nam uha, profesora-doktora Radomira Antića. Iz Kraljevine Španije, čarter letom, sa stetoskopom o vratu, pohitao je dr. Antić ka Terazijama 35, gde je od prepodobnih staratelja, verne Mercedesove klijentele stotinama godina unazad, dobio ovlašćenje da posluša pluća klonulom pacijentu.

Nakon detaljnih pregleda, Antara je odredio terapiju, koja suprotno ustaljenoj praksi, kao osnovu nije propisivala espreso sa mlađanim devojčicama u "Modi", već supice i žestoke treninge po svežem vazduhu. Kao čarobnim napitkom, po receptu galskog druida, "Maestro" je uspeo da za samo nekoliko meseci, slabog načini jakim, mlitavog čvrstim, malodušnog odvažnim.

Kako? Pa, tako lepo!
Doktor zna da radi svoj posao, a takvi su u ovim krajevima toliko retka vrsta, da ih je teže pronaći čak i od poštenog čoveka. I tako je rekovalescent započeo svoj oporavak bledom partijom protiv Skandinavaca sa Farskih ostrva. Baš kao kada popijete prvi antibiotik a stanje se ne popravlja, nestrpljivima se činilo da će pokušaj ozdravljenja propasti, a Radomir kao varalica biti potopljen u katran i posut perjem, proglašen za nadrilekara, ili vremenom pregaženog znalca.

Usledila je druga injekcija u gostima kod Sarkozijevih. Tada je, ko je hteo, mogao da uoči veliki napredak u pristupu fudbalu naših igrača, kao i u samom sistemu i organizaciji igre. Bez obzira na poraz i momente dekoncentracije, primetno je bilo ubrzanje, žustrina, red i postojanost koje smo sa zavišću posmatrali kod onih čije smo sličice skupljali prošlih prvenstava. Kod trećeg tretmana nastupilo je potpuno preobraženje. Stradanje Litvanaca na visokoj travi Marakane, bilo je samo preambula novog Ustava fudbalske Srbije, napisanog te noći u Beču. Od konačnog zvižduka pod reflektorima stadiona "Ernst Hapel", Srbija je na reprezentativnom planu dobila ono za čim žudi generacijama. Identitet, veru, odlučnost, navijače, na kraju i kapitena, koji je posle 75 mečeva u ekipi konačno pokazao umeće, za koje smo znali da mu ne nedostaje. Totalni fudbal koji je plesao srpski tim u prvom poluvremenu podsetio je na holandsku reprezentaciju iz Krojfovih vremena. Ubrzo se od onih skromnije pameti, u kojima nikada nismo oskudevali, čulo da je nemačke Crnogorce trebalo dokusuriti, poniziti, pregaziti.

Ne, ne! Nikako. I stari bečki đak Vuk Karadžić bi se prevrnuo u grobu, "Lalama" bi se pridružio novi saveznik u blokadi sporazuma o stabilizaciji, dok bi "Raiffaisen" pola Srbije okrenuo suicidnim idejama. Znao je selektor da ćemo na još po kojoj utakmici povesti, pa će se onda morati taktizirati, čuvati rezultat, igrati mudro, nikako stihijski. To sve ipak treba umeti, a vrhunac znanja je znati kada stati. "El Medico", kao brižni roditelj, nije dozvolio da se prvi dan posle gripa bez jakne izlazi na ulicu. Ipak, jednu takvu predstavu čika doca je priredio predsedniku Bugarske, kome je ukazana naročita čast, da na primeru svog nacionalnog tima, iz lože posmatra fudbalsku rekonstrukciju, kako su mu to preci zaista prošli na Bregalnici, leta davne 1913. godine.

Posle svega, Savo je otišao u legendu, Bugari na traumatološko, a Orlovi u pripreme za naredna iskušenja u borbi za odlazak u Južnoafričku Republiku. Jer još od kolonizacije crnog kontinenta niko tamo nije odlazio da sadi papriku, kao što to veli jedna lepa dečija pesmica, već da crpi bogatstva, donosi dijamante. Isto će pokušati i dr. Antić na čelu svoje družine. Odveo nas on dole ili ne, a hoće, vratili se odande sa štitom ili na njemu, treba sada samo da pokažemo malo zahvalnosti što nas je konačno ozarila nada, bez koje se sve što činimo obesmišljava, taj san budnog čoveka, koji će paralisati saobraćaj na Autokomandi, rušiti rekorde gledanosti "Zvezda Granda", izjednačiti nas po potrošnji piva sa Češkom, dovoditi u životnu opasnost sugrađane sa srčanim zaliscima, i na koncu, obodriti momke da i kada izgube stisnu ruku protivniku i kažu: "Bili ste bolji, a mi smo učinili sve što smo mogli".

Zato, nadajmo se! Imamo razloga za to. Dolazi naših pet minuta. Videćete...

Petar Goričić

Print  Srbija Sport - 24/11/2008
Share
Delicious Reddit Stumble Upon Facebook Google
   Kolumne
Srbija Sport Vest Johan Krojf, sinonim trijumfa Barse Dragan Ilić
Srbija Sport Vest Treneri specijalisti za prekidanje hilandarskog sampionskog posta Dragan Ilic
Srbija Sport Vest SPASIBA Petar Goričić
Srbija Sport Vest Tombola Petar Goričić
Srbija Sport Vest VAVILON Petar Goričić
Srbija Sport Vest JUNIORI Petar Goričić
Srbija Sport Vest Dan posle Petar Goričić
Srbija Sport Vest "Mozak na teren" Petar Goričić
Srbija Sport Vest R I N G I Š P I L Petar Goričić
Srbija Sport Vest Letnje šeme Petar Goričić
Srbija Sport Vest Lepše je u troje Petar Goričić
Srbija Sport Vest Igre bez granica Petar Goričić
Srbija Sport Vest Ima se, mora se! Petar Goričić
Srbija Sport Vest Zlo i naopako Petar Goričić
Srbija Sport Vest 'Super Star' Petar Goričić
Srbija Sport Vest A sad Adio Petar Goričić
Srbija Sport Vest Vladaj Britanijo! Petar Goričić
Srbija Sport Vest Vašar taštine Petar Goričić
Srbija Sport Vest Lepota poroka Petar Goričić
Srbija Sport Vest FIFICA Petar Goričić
Srbija Sport Vest Đerdap na Jadranu Petar Goričić
Srbija Sport Vest Smeč ili skeč Petar Goričić
Srbija Sport Vest Večiti Serbi Petar Goričić
Srbija Sport Vest Kotrljanje Petar Goričić
Srbija Sport Vest Oliver Tvist Petar Goričić
Srbija Sport Vest 'Korida' Petar Goričić
Srbija Sport Vest 'Gast Arbeit' Petar Goričić
Srbija Sport Vest Laureati 2008 Petar Goričić
Srbija Sport Vest Čardak ni na nebu ni na zemlji Petar Goričić
Srbija Sport Vest Milorade bekrijo Petar Goričić
Srbija Sport Vest Bilo nekad, sad se pripoveda Petar Goričić
Srbija Sport Vest Stižu dolari Petar Goričić
Srbija Sport Vest Ujedinjeni 'kraljevi' fudbala - deo 1. V. Bogunović
Srbija Sport Vest Zašto jednostavno kada može i komplikovano D. R.
Srbija Sport Vest Kako sam stao i p®ogledao V. B.
Srbija Sport Vest Država i heroji Pedja P.
Srbija Sport Vest Istorijat Simental rase krava Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Nadal Neandertal Blaza Popovic
Srbija Sport Vest Tišina Pedja O.
Srbija Sport Vest Srbovanje Pedja P.
Srbija Sport Vest Utisci sa Istoka - Fatamorgana Pedja O.


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009