Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

Vazduhoplovni Savez Srbije

GRB, Vazduhoplovni Savez Srbije

Sedište Vazduhoplovnog saveza Srbije je u Beogradu, u ulici Uzun Mirkova 4/I, u zgradi koja je napravljena od strane vazduhoplovaca i za vazduhoplovce, a ime joj je „Dom Aerokluba“.

Vazduhoplovni savez Srbije je aktivni član Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI). U sistemu sporta Srbije prepoznat je kao granski sportski savez.

U svom sastavu Vazduhoplovni savez Srbije ima 70 organizacija (aeroklubovi, teritorijalni savezi i strukovni savezi) koji okupljaju oko 2500 članova.

Aktivnosti Vazduhoplovnog saveza Srbije i njegovih organizacija obuhvataju: vazduhoplovno i raketno modelarstvo, padobranstvo, vazduhoplovno jedriličarstvo, letenje motornim avionima, letenje ultralakim vazduhoplovima, zmajarstvo, paraglajding, balonarstvo i druge vazduhoplovne aktivnosti vezane za vazduhoplovne sportove.

U okviru navedenih aktivnosti Vazduhoplovni savez Srbije sa svojim članicama organizuje i održava vazduhoplovna sportska takmičenja i druge vazduhoplovne manifestacije u Srbiji, selektuje i priprema sportiste za učešće na međunarodnim takmičenjima, a u svojim članicama – klubovima vrši pripremu i obuku mladih kadrova potrebnih našem sportskom, civilnom i vojnom vazduhoplovstvu.

Svake godine, Vazduhoplovni savez Srbije vrši izbor najboljih sportista po granama vazduhoplovnih sportova, bira najbolje sportiste Saveza i dodeljuje nagrade „Zlatni orao“. Posebno nam je zadovoljstvo što ovaj broj našeg časopisa izlazi pred oči javnosti baš na dan kada će dvojici vrhunskih sportista biti uručene najviše nagrade.

Istorija VSS

Ideju o osnivanju Aerokluba obnovili su demobilisani srpski piloti koji su 22. oktobra 1921. godine u kafani „Kod belog orla“ u Beogradu i zvanično osnovali „Srpski aeroklub“, koji je 14. maja 1922. godine preimenovan u “Aeroklub Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. U ovom periodu Aeroklub postaje član FAI-a, a za Predsednika je izabran inženjer Tadija Sondermajer, koji na tom mestu ostaje sve do 1941. godine. Marta 1923. godine za doživotnog predsednika izabran je knez Pavle Karađorđević.

Aeroklub je još dva puta menjao ime i to: 1929. godine u „Aeroklub Kraljevine Jugoslavije“ i 1935. godine u Kraljevski Jugoslovenski aeroklub „Naša Krila“. Do Drugog svetskog rata Aeroklub je postigao značajne rezultate pružajući pomoć u osnivanju domaće vazduhoplovne industrije i preduzeća za vazdušni saobraćaj „Aeroput“. Okupacijske fašističke vlasti su 1941. godine zabranile rad rodoljubivim i patriotskim organizacijama. Među njima je bio i aeroklub. Po oslobođenju od 1945. do 1948. godine u sastavu Fiskulturnog saveza i Narodne tehnike pod imenom Vazduhoplovni savez Jugoslavije nastavljene su vazduhoplovne aktivnosti. Ime organizacije je promenjeno 2003. godine, kada je promenjeno i ime države Jugoslavije u Državna zajednica Srbija i Crna Gora.

Skupština Vazduhoplovnog saveza Srbije i Crne Gore na sednici održanoj 27. juna 2006. godine u Beogradu, po okončanju referenduma o samostalnosti Crne Gore, donela je odluku da se Vazduhoplovni savez Srbije i Crne Gore pripaja sa Vazduhoplovnim savezom Srbije, i da Vazduhoplovni savez Srbije nastavlja pravni kontinuitet Vazduhoplovnog saveza Srbije i Crne Gore.

Prijavite nepravilnost na strani
Ljudstvo
Predsednik    Labud Bulatović
PR menadžer    Milica Petrović
Sekretar    Željko Ovuka
Kontakti
Adresa    Uzun Mirkova 4/I
e-Mail    office@vazduhoplovnisavezsrbije.org
e-Mail    pr@vazduhoplovnisavezsrbije.org
Fax    381 11 26 25 371
Site    www.vazduhoplovnisavezsrbije.org
Telefon    381 11 26 26 235
Servisi
   RSS RSS Feed
  Direktne vesti   Link
23/10/2009
Priznanje srpskom vazduhoplovstvu
sportsko_vazduhoplovstvo_savez_logo Vazduhoplovni savez Srbije organizovaće 2011. godine Generalnu konferenciju Svetske vazduhoplovne federacije
19/08/2009
Makete kosmičkih raketa iznad Iriga
Raketa_01.jpg Od subote (22.) do nedelje (29. avgust) iznad Iriga leteće rakete modelara koji učestvuju na 12. Evropskom prvenstvu, a organizator najavljuje da će najzanimljiviji dan biti 27. avgust
13/08/2009
Let za sećanje
Paraglajding Vazduhoplovni savez Srbije i paraglajding klub "Eol" iz Kraljeva organizuju 4. kolo Lige Srbije u preletu paraglajderom od 14. do 16. avgusta
Srbija Sport Vest Jedrilice ponovo poleću
Srbija Sport Vest Bronza za srpsku paraglajderku
Srbija Sport Vest Takmičenje na vojvođanskom nebu
Srbija Sport Vest Zlatibor - mesto susreta najboljih svetskih modelara
Srbija Sport Vest Let pod krilima zmaja
Srbija Sport Vest Paraglajderisti sleću na jezero
Srbija Sport Vest 'Air show Čenej 2009'
Srbija Sport Vest Let sa Vršačke kule
Srbija Sport Vest Državno prvenstvo u jedriličarstvu
Srbija Sport Vest Paul Bonhomme je Red Bull Air Race svetski šampion
Srbija Sport Vest Potrebni kadrovi za SP u Srbiji
Srbija Sport Vest Red Bull Air Race Abu Dhabi
Srbija Sport Vest Red Bull Air Race Perth
Srbija Sport Vest Arch pobedom u Portu preuzeo prvo mesto u generalnom plasmanu
Srbija Sport Vest Dan nakon Budimpeštanske trke Red Bull Air Race šampion Kirby Chambliss je došao u Srbiju
Srbija Sport Vest Bonhomm pobednik u Roterdamu
Srbija Sport Vest Beograd domaćin najvećeg sportskog događaja ikada
Srbija Sport Vest Bonhomne pobedio Mangolda u San Dijegu
Srbija Sport Vest Otvorena sezona Red Bull Air Race World Series 2008
Srbija Sport Vest Desetinke odlučile šampiona sveta
Otvorite stranu vašeg kluba
Vesti Srbija Sport Vazduhoplovni Savez Srbije
Vesti Srbija Sport Aero klub "VAZDUHOPLOVNI CENTAR PLAVŠIĆ"


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009