Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes

Mačevalački Savez Srbije

GRB, Mačevalački Savez Srbije

Mačevanje je jedna od najstarijih sportskih disciplina, koja u našem narodu ima dugu tradiciju. Prva privatna škola mačevanja otvorena je u Beogradu 1843. godine, da bi u leto 1857. godine bilo osnovano Prvo srpsko društvo za gimnastiku i borenje . U ovom Društvu mačevanje je bilo sport broj jedan. Maja 1897. takođe u Beogradu osnovano je Borilačko društvo Srpski mač , a prvi klub je osnovan 1927. godine i to pod nazivom Prvi beogradski mačevalacki klub . Godine 1928. u Novom Sadu osnovan je Jugoslovenski mačevalački savez, koji je 1928. u Amsterdamu za vreme Olimpijskih igara primljen u FIE - Međunarodnu mačevalačku federaciju. Mačevanje i atletika su jedina dva sporta koji su bili zastupljeni na svim Olimpijskim igrama od Atine 1896. do Pekinga 2008. godine.

U mačevanju kao sportu koriste se tri vrste oružja - floret, mač i sablja. U floretu i maču pogoci se postižu ubodom, a kod sablje spoljnim vrhom sečiva. Da bi aparat registrovao pogodak pritisak na vrhu floreta mora biti najmanje 500 grama, a kod mača 750 grama.

Različita su mesta pogotka kod sva tri oružja. Tako je pogodak u floretu važeći kada vrh sečiva pogodi trup protivnika. Pogodak u nogu, ruku ili glavu (koja je zaštićena specijalnom maskom) aparat registruje preko bele sijalice, što znači da je pogodak nevažeći. Tek ako se na aparatu zasijaju zelena ili crvena lampica (jedan takmičar ima zelenu, a drugi crvenu lampicu) tek onda sudija registruje pogodak. Pogodak van planše (mačevalačkog borilišta) ne registruje se i o tome sudija vodi računa. U maču pogodak važi na celom telu, a u sablji od pojasa naviše.

U predtakmičenju svakog mačevalačkog turnira borci se dele u grupe od po 7 takmičara. U tom prvom kolu po grupama svaki takmičar mačuje sa svakim takmičarom iz te grupe. Borba efektivno traje 3 minuta i završava se kada jedan takmičar postigne 5 pogodaka. Ako se desi da u toku ta 3 minuta ni jedan takmičar ne postigne 5 pogodaka, onda sudija donosi odluku. Ukoliko je posle ta tri minuta rezultat naprimer bio 3:2, onda je pobednik onaj takmičar koji je postigao 3 pogotka. U slučaju da je rezultat nerešen, naprimer 3:3, borba se nastavlja dokle god jedan od takmičara ne postigne pobedonosni poen.

Dalje takmičenje nastavlja se direktnim eliminacijama. Na velikim turnirima to je od 64 takmičara, a na manjim od 32 i 16 takmičara.

Svaki takmičar na osnovu rezultata u prvom kolu dobija svoj koeficijent i Takmičarska komisija turnira ga svrstava od 1 do 64. mesta. Za ostale takmičare turnir je završen ispadanjem iz daljeg takmičenja.

U direktnim eliminacijama (64-32-16-8-4-2) borbe su duže i mnogo teže. Ovde se mačuju tri trećine od po 3 minuta, ukupno 9 minuta, sa minutom pauze između prve i druge i druge i treće trećine. Pobednik je onaj takmičar koji prvi postigne 15 pogodaka, tako da meč može da se završi i pre 9 predviđenih minuta. Ako posle 9 minuta borbe ni jedan takmičar ne postigne 15 poena, onda sudija donosi odluku. Ukoliko je po isteku regularnog vremena rezultat naprimer 13:12, sudija za pobednika proglašava onoga koji je postigao 13 poena i on ide dalje, dok se poraženi oprašta od takmičenja. Ukoliko je rezultat nerešen, naprimer 13:13, u tom slučaju se borba produžava za još jedan minut. Pre tog produžetka sudija kockom odlučuje koji borac ima prednost u tom poslednjem minutu. To praktično znači da ako u tom dodatnom minutu ni jedan od takmičara ne postigne pogodak, za pobednika se proglašava onaj koji je kockom dobio prednost. Čim jedan borac u tom poslednjem dodatnom minutu postigne pogodak, borba se prekida i on se proglašava za pobednika, bez obzira da li je imao prednost na kocki ili ne.

Planša (mačevalačko borilište) je dugačko 16 metara, s time što se pogotci postignuti u poslednjem metru oba takmičara ne računaju. Po propisima FIE planša može biti široka od 1,55 do 2 metra. Planša se pravi od specijalnog metala i postavlja se na parket sportske dvorane. Takmičari na planši vezani su specijalnim pokretnim kablom sa glavnim aparatom koji registruje pogotke.

Mačevanje je sport za ljude od 7 do 77 godina. To je sport koji pruža mogućnosti da se čovek i posle prestanka aktivnog takmičenja bavi kao rekreacijom. Nije iznenađenje videti i starije ljude kako oblače mačevalačka odela i rekreativno se bave ovim sportom.

Roditelji često postavljaju pitanja - kada dete da počne da se bavi mačevanjem. Pedagozi i psiholozi predlažu da dete već sa 7 godina može da uđe u mačevalačku salu i uči prve korake sporta "belih vitezova". Kada će moći da izađe na takmičenje? Tu je trener taj koji odlučuje kada je koje dete spremno da izađe na mačevalačku planšu i odmeri znanje sa svojim vršnjakom. Sa 7 godina mačevanjem je počela da se bavi i Tamara Savić-Šotra, najbolja mačevalka na prostorima bivše Jugoslavije. Ona je 30 puta bila prvak države, tri puta je branila boje naše zemlje na Olimpijadama i u takmičenjima za Svetski kup mačevalaca bila je među deset najboljih na svetu.

Posle svake borbe borci obavezno moraju da pruže protivniku ruku i to onu u kojoj ne drže oružje, u znak pozdrava. U protivnom sudija onog borca koji ne pruži ruku obavezno diskvalifikuje iz dalje borbe.

U popularnom žargonu mačevaoci se još zovu “beli vitezovi”.

Prijavite nepravilnost na strani
Ljudstvo
Predsednik    Damir Baralić
Sekretar    Marko Milić
Kontakti
Adresa    11000 Beograd, Obilićev Venac 4
e-Mail    macevanje@eunet.rs
Fax    (+381 11) 2631-272
Site    www.mss.org.rs
Telefon    +38111 3286-165
Servisi
   RSS RSS Feed
  Direktne vesti   Link
09/02/2010
Korobejnikova osvojila titulu na 'Star kupu'
Macevanje Ruska mačevalka Larisa Korbejnikova osvojila je titulu na beogradskom 'Star kupu' u disciplini floret i 32 svetska boda, pošto se turnir nalazio u kalendaru Međunarodne mačevalacke federacije (FIE) i bodovao se za svetsku listu
23/06/2009
Konačan spisak naših mačevalaca na Univerzijadi
Univerzijada_Beograd_2009 Posle manjih izmena Veselko Dumitrov, tehnički direktor Mačevalačkog saveza Srbije, odredio je konačni spisak od 17 mačevalaca koji će braniti boje Srbije na 25.Univerzijadi u Beogradu
29/05/2009
Ekipno juniorsko prvenstvo Srbije
U nedelju 31.maja 2009.godine u Beogradu će se održati Ekipno juniorsko prvenstvo Srbije u mačevanju i to u svih šest kategorija
Srbija Sport Vest Održan međunarodni Kup 'Pobednik'
Srbija Sport Vest Međunarodni Kup 'Pobednika' u Beogradu
Srbija Sport Vest Naši mačevaoci na Univerzijadi
Srbija Sport Vest Završen četvrti Uskršnji turnir u Zrenjaninu
Srbija Sport Vest Četvrti Uskršnji turnir
Srbija Sport Vest Mladi 'beli vitezovi' opravdali očekivanja
Srbija Sport Vest Juniorsko prvenstvo Srbije
Srbija Sport Vest Otkazana Balkanijada
Srbija Sport Vest Četvrti Sretenjski turnir u Pančevu
Srbija Sport Vest Beograd organizuje turnir u mačevanju
Srbija Sport Vest Jevremovićeva osvojila "Memorijal Ljubomir Savić"
Srbija Sport Vest UB2009: Radost u našem taboru
Srbija Sport Vest Završeno Seniorsko prvenstvo Srbije u mačevanju za 2009. godinu
Srbija Sport Vest Seniorsko prvenstvo Srbije 2009
Srbija Sport Vest Smiljka Rodić i Danilo Nikolić najbolji u Novom Sadu
Srbija Sport Vest 5. međunarodni trofej Novog Sada
Srbija Sport Vest Romana Caran i Danilo Nikolić 'uboli' Kup Železničara
Srbija Sport Vest Kup Železničara u mačevanju
Srbija Sport Vest Smiljki Rodić četiri boda
Srbija Sport Vest Zrenjanin domaćin šampionata Balkana
Otvorite stranu vašeg kluba
Vesti Srbija Sport Mačevalački Savez Srbije


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009