Srbija Sport
   Početna strana   |   Fudbal   |   Košarka   |   Odbojka   |   Tenis   |   Rukomet   | Marketing | WAP | RSS  
   Takmičenja / Rezultati  |  Današnje vesti  |  TV najava  |  Rekreacija / Fitnes
Prva medalja za srpsko boćanje
Boćanje, Prva medalja za srpsko boćanje Bet at Home
Osvajač bronzane medalje sa SP u boćanju Milan Janković: "U Srbiji nema natkrivenog igrališta za boćanje"

Boćar Milan Janković prvi je osvajač medalje na Svetskom prvenstvu u boćanju za reprezentaciju Srbije ikada. Iako malo popularan sport u Srba, državno boćanje se podiglo na nivo svetskog kvaliteta, pa sad rame uz rame stojimo sa velesilama boćanja kao što su Italija, Francuska, Hrvatska ili Slovenija.

Janković je na boćarskom "Mundijalu 2007" koji je održan u hercegovačkom gradu Grude osvojio bronzanu medalju i popeo se na pobedničko postolje.

Za početak objasnite mi kako se odvija takmičenje u boćanju i koliko ima disciplina?

- Svetsko prvenstvo u boćanju se odvija u šest kategorija. "Brzinsko izbijanje", "Precizno izbijanje", "Bliženje i izbijanje u krug", "Pojedinačno klasično", "Par klasično", i na kraju "Štafeta" su discipline u kojima se takmiče sve reprezentacije. Najpre se igraju kvalifikacije, odnosno takmičenje je po grupama, a zatim prvih 16 ulaze u osminu finala.

Koliko članova je imala reprezentacija Srbije i kakav smo plasman ostvarili?

- Naša selekcija je imala pet članova. Osim bronze u mojoj kategoriji "bliženje i izbijanje u krug", Srđo Rajič je u disciplini "pojedinačno klasično" ostvario plasman na četvrto mesto, a u "štafeti" smo bili sedmi. Za boćarsku reprezentaciju još su nastupali Javor Knezović, Miloš Milaković i igrač-selektor Srboljub Stegnjajić. Moram da kažem da je ogroman uspeh za srpsko boćanje samo učešće na ovako velikom takmičenju kakvo je Svetsko prvenstvo. To je velika satisfakcija i promocija ovog sporta, pošto su uslovi u našoj zemlji jako loši. Naprimer, u Srbiji ne postoji nijedno natkriveno igralište za boćanje, pa se i državni šampionat zbog vremena održava samo u letnjim mesecima, od maja do septembra.

Kako je izgledao Vaš put ka osvajanju trećeg mesta?

- Ja sam najpre igrao u grupi sa Alžircem koga sam pobedio 20:17, zatim sa Kinezom 34:0, i kao prvoplasirani ušao sam u osminu finala, gde me je sačekao španski boćar kojeg sam dobio 23:17. U četvrtfinalu pobedio sam predstavnika Monaka 21:20, da bi u polufinalu izgubio od Tunižanina Šošena 19:23. Za treće mesto razigravao sam sa nekadašnjim svetskim prvakom Italijanom Deređibusom koga sam uspeo da savladam rezultatom 22:19.

Kakva je bila organizacija Mundijala u Grudama?

- Moram da kažem da su organizatori obavili odličan posao. U sedam dana koliko je šampionat trajao sve je bilo besprekorno i vrlo dobro organizovano. Grude su mali grad sa nekoliko hiljada stanovnika, pa je i Savezna Vlada Bosne i Hercegovine pomogla ceo događaj. Takmičenje je održano u zatvorenoj, odnosno pokrivenoj hali kapaciteta 2000 mesta, koja ima osam traka za boćanje.

Vi ste proglašeni za najboljeg boćara u Srbiji u 2007. godini. Kakvi su Vaši dalji planovi?

- Naredno veliko takmičenje je evropsko prvenstvo, dok se svetsko održava svake dve godine. Naravno, sve zavisi u kakvoj ste formi u državnom prvenstvu, koje moj klub "Lasta" osvaja već dve godine za redom. Ujedno mi smo osvajači Kupa i Superkupa Srbije, pa je jako važno da nastavimo sa takvim igrama i rezultatima, ako želimo da napravimo još bolji plasman na nekom narednom međunarodnom takmičenju, pošto se igrači selektuju iz nacionalnog šampionata.

Print  V. B. - 2007-11-12 16:51:23
Sajtovi
 
Dodajte vaš Sajt/RSS
Prva medalja za srpsko boćanje
Prva medalja za srpsko boćanje


 
Kontakt
www.serbiasport.com |  www.sport.in.rs |  www.srbijasport.com
Izrada SrbijaSport.com © 2005-2009